Борги та дискримінація невакцинованих: профспілка «СхідГЗК» хоче притягнути винних до відповідальності

Перегляди: 721

Працівники уранових шахт Кіровоградщини вимагають погасити заборгованість із зарплатні — за жовтень вони отримали лише 32 її відсотки, а в листопаді їм не виплатили аванс.

Про це йдеться в листі Незалежної профспілки гірників України Державного підприємства «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» на ім’я тимчасового виконувача обов’язків генерального директора ДП Сергія Шовгелі. Його має у своєму розпорядженні редакція CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У той же час, профспілка критикує наказ Держпідприємства про те, що з 9 листопада нинішнього року до роботи у шахтах допускатимуться виключно вакциновані працівники, ті що перехворіли або мають абсолютні протипоказання до щеплення проти коронавірусу.

«Тобто, керівництво підприємства починаючи з 09.12.2021 року буде допускати до роботи працівників, які матимуть підтвердження вакцинації проти гострої респіраторної хвороби Covid-19 порушуючи права на недоторканість, повагу до честі та гідності, права на працю та безпечні умови праці, а також не дотримується норм законодавства ст. 21, 22, 28, 64 Конституції України, ст. 43 ЗУ «Основи законодавства України про охорону здоров'я», ст. 281 ЦКУ, резолюцію ПАРЄ від 27.01.2021 №2361(2021) «Вакцини проти Covid-19: етичні, правові та практичні міркування», ст. 5 Конвенцію про права людини та біомедицину, ст. І, 8, 9 Нюрнберзького кодексу 1947 року, ст. 29 Загальної декларації прав людини, п. 4, 5, 9 Європейської хартії прав пацієнта», — йдеться у тексті листа.

«Але, ще більша загроза виникає повної зупинки структурних підрозділів ДП «Схід ЗК», загрози затоплення шахт та в зимовий період неможливість відновлення подальшої роботи деяких структурних підрозділів ДП «СхідГ ЗК»», — наголошує профспілка. — Таким чином дії керівництва комбінату ще більше ставлять під загрозу стабільну роботу підприємства та порушують право на працю, що включає можливість заробляти працівнику на життя працею та безпечного існування собі та членів їх сімей, а також неможливість у разі хвороби, лікуватися, тому що підприємство не виконує своїх обов'язків щодо своєчасного та в повній мірі забезпечення оплати праці працівникам підприємства та систематично порушує закон України».

Профспілка вимагає невідкладно виплатити заборгованість працівникам з оплати праці за жовтень та аванс листопаду 2021 року, не примушувати до вакцинації та не дискримінувати робітників у сфері праці.

«У іншому разі ППО НПГУ ДП «Схід ГЗК» буде вимушена звернутися до контролюючих органів для перевірки вчасної виплати заробітної плати на підприємстві, порушення прав робітників на працю та притягнення винних до відповідальності», — резюмує профспілка.