У Кропивницькому навчали боротьбі з пиловими кліщами

Перегляди: 2937

З вересня дев’ять закладів охорони здоров’я та 25 дитячих садочків Кропивницького пройшли комплексну перевірку Кіровоградського обласного центру контролю та профілактики хвороб. Фахівці перевіряли мікроклімат у приміщеннях, якість харчових продуктів та інші данні в тому числі ступінь забрудненості пиловими кліщами.

Цим домашнім шкідникам та способам боротьби з ними було присвячене чергове засідання «Академії здоров’я». Цей інформаційно-просвітницький проєкт спільно реалізують ОУНБ імені Дмитра Чижевського та Обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За словами лікаря-ентомолога Тетяни Колодіної, посилені протиепідемічні заходи, які впроваджуються через ковід, та виконання вимог попередніх перевірок показали, що кількість пилових кліщів в вищевказаних закладах в останні роки значно знизилася.

Омертвілі частинки шкіри складають найбільшу частину домашнього пилу – людина втрачає близько десяти грам шкірних лусочок щодня. Найбільшу кількість лусочок шкіри людина втрачає в ліжку. Якщо до цього ідеального «обіднього стола» кліщів ще додати тепло і вологу, кількість паразитів на двоспальному ліжку розраховуватися може в мільйонах і призвести до важких форм риніту, кон’юнктивіту, алергії, дерматиту та бронхіальної астми.

Лікарка наголосила, що алергічну реакцію викликають як самі кліщі, так і їхні екскременти та уламки хітинового панцира мертвих тварин.

Позбавитися повністю пилових кліщів неможливо, але тримати їхню популяцію, так би мовити, в допустимих значеннях, можливо. Для цього потрібно регулярно прибирати приміщення. При вологому прибиранні добре було б використовувати 20-% розчин солі. Контролювати в ньому температуру і вологість: вони не повинні перевищувати 18 градусів і 60 відсотків відповідно. Тричі кожного дня провітрювати приміщення протягом 20 хвилин. Замінити старі матраци та подушки, а нові влітку виносити на сонце, а взимку на мороз. Якщо такої можливості немає, варто користатися парогенераторами для обробки м’яких меблів, ковдр, подушок, килимів, м’яких іграшок з подальшим висушуванням та ультрафіолетовими бактерицидними лампами для очищення приміщень. Постільну білизну потрібно прати при температурі не нижче 60 градусів і потім прогладжувати праскою.