Мешканцям, яких відключать від централізованого опалення, пообіцяли компенсацію

Перегляди: 2940

У Кропивницькому багатоквартирні будинки, де понад 50% мешканців вже мають автономне опалення, у майбутньому планують відключати від централізованого опалення. Першочергово повністю відключатимуть ті, будинки, де не під'єднано до «автономки» 10% абонентів.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Про це повідомив заступник міського голови Кропивницького Олександр Вергун.

«Ці будинки нераціонально і не економічно опалювати централізовано. Ніякими законами економіки довести доцільність централізованого опалення неможливо. На думку представників компанії, яка розробляє схему теплопостачання, будинок, де на 52% вже встановлено автономне опалення, підлягає відключенню від централізованого. Я думаю, що ми до цього прийдемо, бюджет міста Кропивницького не “потягне” таке фінансове навантаження по оплаті за природний газ, який використовує теплогенеруюче підприємство. Прийде той час, через рік-два, коли ми будемо від’єднувати не лише 10% непідключеного населення, а в окремих випадках і 40, і 50%», - зазначив заступник міського голови.

«Будуть передбачені заходи з підсилення мереж житлових будинків. І, звісно, буде також програма по компенсації, можливо, безпосередньо власникам житлових приміщень, чи якісь інші механізми, зараз це все вивчається і думаю, на наступний рік, ми вже приймемо цю програму», - повідомив Олександр Вергун.

Посадовець зазначив, що міська влада вже на порозі того, щоб почати відключати будинки від централізованого опалення та переходити на будівництво модульних котелень по мікрорайонах. Першочергово потрібно забезпечити теплом заклади соціальні. Це школи, лікарні, дитячі садки та інші заклади.

Суму компенсації за відключення опалення для населення Олександр Вергун не назвав, але зазначив, що цифри дуже великі.

Нагадаємо, що у Кропивницькій міській раді планують запровадити резервне опалення для дитсадків міста.