Камери у пластикових вікнах: їх призначення, кількість та вибір

Перегляди: 1690

При виборі скління багатьох споживачів збиває з пантелику різне число камер у вікнах ПВХ. Люди не можуть зрозуміти, чому в одному випадку достатньо 2-камерної конструкції, а в іншому – потрібно щонайменше 4 або 5 камер. Справа в тому, що йдеться про різні камери.

Пластикове вікно складається з герметичного склопакета та металопластикового профілю, з якого збирається рама. Кожен із цих елементів має певну кількість камер, яка залежить від обраної модифікації, вартості виробу і по-різному впливає на тепло- та шумоізоляційні властивості віконної конструкції. Тому розглянемо, чи варто при покупці вікна у Кропивницькому звертати увагу на кількість камер як у склопакеті, так і у профільній системі.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Камери у профілі

Камери ПВХ профілю – це внутрішні відсіки порожнистої рами, які утворюються зовнішніми стінами та внутрішніми перегородками – ребрами жорсткості. Кожна камера має певну функцію. Наприклад, у трикамерному профілі:

• перший відсік відповідає за відведення вологи, що потрапляє на вікно;

• друга порожнина використовується для монтажу армуючого елемента, який надає системі жорсткості;

• третій відсік потрібний для встановлення фурнітури.

Кількість камер визначається за шириною профілю. Відповідно, профіль компанії VEKA шириною 58 мм має 3 камери, шириною 70 мм – 4 або 5 камер, шириною 82 мм – 6 камер. При цьому виробник профільних систем зазначає, що теплові параметри вікна залежать не від кількості камер, а від ширини профілю.

Таким чином, чим ширший профіль, тим кращі його теплозберігаючі характеристики.

Найвужчі, 3-камерні рами відносно дешеві, проте пропускають більше тепла і тому підходять для приміщень з невисокими вимогами до теплоізоляції. Чотирьох або п'ятикамерні профілі мають оптимальні показники енергоефективності. Шестикамерні ПВХ рами є найдорожчими, мають монтажну глибину до 90 мм, захищають від сильних морозів.

Камери у склопакеті

Камери у герметичному склопакеті – це проміжки між листами міцного загартованого скла, що заповнюються повітрям або інертним газом, зокрема аргоном. Тобто два скла утворюють одну камеру, три – двокамерну конструкцію, чотири – трикамерну. Одинарні склопакети мають найнижчий рівень теплоізоляції, використовуються для скління приміщень, що не опалюються. Для будинків, квартир рекомендується щонайменше двокамерний варіант.

Трикамерні склопакети відрізняються підвищеними теплоізоляційними властивостями, вони призначені для захисту від екстремально низьких температур.

Вибір вікон залежно від кількості камер

При підборі скління слід враховувати тип приміщення (квартира, котедж, дача, балкон, офіс, майстерня тощо), особливості клімату в регіоні. Кліматичні умови в Україні не найсуворіші, тому для квартир, приватних будинків достатньо замовити пластикові вікна з двокамерним склопакетом та чотири- або п'ятикамерним профілем.