Українцям доведеться платити більше аліментів

Перегляди: 899

З 1 грудня в Україні змінився розмір виплат аліментів за рахунок збільшення прожиткового мінімуму.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Про це повідомили на офіційній Facebook-сторінці Міністерства юстиції України.

Для дітей віком до 6 років прожитковий мінімум відтепер становить 2100 гривень, від 6 до 18 років — 2618 гривень.

Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Таким чином, мінімальний гарантований розмір аліментів відтепер становитиме: для дітей до 6 років — 1050 гривень, а для дітей віком від 6 до 18 років — 1309 гривень.

Також зростають і прив'язані до цього показника соціальні допомоги, виплати, зокрема й аліменти на дітей.

«Разом із тим, якщо платник аліментів має достатній заробіток, то за рішенням суду встановлюється мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину в розмірі 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку», - йдеться у повідомленні мін’юсту.

У Міністерстві нагадали, що повнолітні теж мають право на аліменти за умови, що вони продовжують навчання (форма будь-яка: денна, заочна тощо). За основу розрахунку береться прожитковий мінімум для працездатних осіб. Відповідно, мінімальний гарантований розмір аліментів для молоді віком 18-23 роки становить 1240,5 гривні.

Процес зміни грошових надходжень відбувається автоматично, без звернень до органів державної виконавчої служби.