Зимовий відпочинок: лижі та пляжі. Куди поїхати, щоб не розоритися

Перегляди: 3310

Грудень вважається найпопулярнішим місяцем для планування зимового відпочинку, адже після святкування Нового року на більшість українців чекають святкові вихідні. Як якісно та бюджетно спланувати дозвілля протягом новорічних вихідних чи зимової відпустки, з’ясувала журналістка CBN.

В очікуванні Нового року та Різдва кропивничани опікуються не лише пошуком подарунків для близьких та прикрасою урочистого столу. Багато хто планує відпустку саме на цей період.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Католицьке Різдво 25 грудня у 2021 році буде в суботу, це значить, що 27-го - вихідний. У наступному році найбільше вихідних припадає на січень – цілих 12, також на початку року - найкоротший робочий тиждень. Оскільки Новий рік випадає на суботу, вихідний переноситься на понеділок, 3 січня. П’ятниця, 7 січня, - вихідний на православне Різдво.

У святковий період українці часто обирають не традиційне застілля, а подорожі.

Документи

Як і раніше, для подорожі за кордон потрібен закордонний паспорт. Частіше всього важливо, щоб його термін дії був не меншим пів року, якщо турист збирається отримати візу обраної країни.

В умовах всесвітньої пандемії правила щодо перетинання кордонів змінюються мало не щодня, тож треба уважно стежити за інформацією. Про візи, дозволи та обмеження в умовах пандемії Covid-19 радимо дізнаватися на сайті Консульської служби України.

Також країни різняться за вимогами до вакцинації:

• країни, що вимагають додатково ПЛР/антиген-тест або «зелений» сертифікат про вакцинацію;

• країни, де вимагають одразу і результат тесту, і сертифікат;

• країни, де взагалі не вимагають таких документів.

І за кордоном, і в межах країни Міністерство охорони здоров’я радить мати «зелений» сертифікат про повну вакцинацію. Щеплення від Covid-19 бажано проводити завчасно до запланованої подорожі, відомі випадки, коли «Дія» підтягувала сертифікат протягом кількох днів, а то і тижня.

У зв’язку з уведенням «червоних» зон деякі вітчизняні готелі додали у вимоги негативний ПЛР/антиген-тест на новорічно-різдвяні дати заїздів.

Відпустка у теплих країнах

Цю категорію найчастіше обирають туристи, які запланували довгу відпустку. Найоптимальніше відпочивати на березі моря впродовж 7-14 днів та довше, вважають експерти. Про популярні напрямки розповіла директорка одного з кропивницьких турагенств Марина Колесник:

- На сьогодні в умовах карантину список країн, куди можна без проблем полетіти, значно скоротився, однак ціни у порівнянні з минулою зимою виросли вдвічі.

За її словами, серед бюджетних напрямків найбільш популярним залишається Єгипет - Шарм-еш-Шейх та Хургада, дорожчі - Шрі-Ланка, ОАЕ та Занзібар.

- Найдешевший відпочинок на морі взимку - у Єгипті. Так як зараз туди не літає Казахстан, ціни дуже низькі. Вже днів 10 як можна купити турпутівку туди на двох з послугою “все включено” за 16 тисяч гривень. І це не на п’ять ночей, а на сім. Дешевше вже нікуди, за ці гроші можна провести у Буковелі лише три дні, - говорить Марина Колесник.

Щоб порівняти ціни, ми взяли за приклад популярні дати з 24 грудня по 1 січня. Обрали поїздку для двох дорослих у готелі з послугою All Inclusive.

Єгипет

Погода в Єгипті в січні стає прохолоднішою. Але вода в Червоному морі все ще тепла. Температура повітря в основному тримається на приємних +22С, щоправда, ввечері може опускатись до +15С. Тому, якщо оберете грудень, прихопіть з собою джинси та куртки. Путівки до Єгипту варто купувати до 20 грудня. Далі на курорт з’їжджаються європейці, щоб відсвяткувати католицьке Різдво, а потім естафету перехоплюють росіяни з новорічними святами та Різдвом православним.

Новорічний відпочинок для двох на курорті Марса-Алам буде коштувати від 14 648 гривень. У Хургаді на ті ж дати ціна зміниться на 17 092 гривні, а найдешевший відпочинок у Шарм-еш-Шейху обійдеться в 17 651 гривню.

Єгипет визнає вакцини, схвалені ВООЗ і єгипетським лікарським агентством, за умови отримання другої дози двоетапної вакцини («Пфайзер», «Астразенека», «Модерна», «Синовак») чи дози одноетапної вакцини («Джонсон енд Джонсон») мінімум за 14 днів до прильоту. У дорослих та дітей старших 6 років, які прибувають з України, перевіряють сертифікати про вакцинацію.

Електронні версії сертифікатів, у тому числі ті, що генеруються у додатку «Дія», наразі єгипетська сторона офіційно не визнає.

Громадяни, які прилітають без сертифікатів про вакцинацію, повинні мати при собі документ з негативним результатом ПЛР-тесту, зробленого не пізніше, ніж за 72 години до прибуття.

Громадянам, які приземлятимуться в аеропортах курортних міст Хургада, Шарм-еш-Шейх, Марса-Алам і Таба та не матимуть при собі згаданого сертифікату з негативним результатом ПЛР-тесту, дозволять провести ПЛР-тест безпосередньо після прибуття. Вартість ПЛР-тесту - 30 доларів США.

ОАЕ

Ще один популярний напрямок зимового відпочинку — Арабські Емірати. І хоча температура взимку там падає до 25С, море залишається досить теплим. Крім того, більшість готелів мають власні басейни. В Дубаї проходять найефектніші новорічні вечірки, на гостей міста чекають базари, приголомшливі шоу феєрверків та пляжі.

Вартість бюджетного відпочинку - від 42 500 гривень.

Всі пасажири, які летять до Дубаю, повинні надати під час реєстрації на рейс в аеропорту відправлення поліс міжнародного медичного страхування та заповнений англійською мовою сертифікат (Сertificate Polymerase Chain Reaction (PCR) Swab Test), який підтверджує негативні результати тесту на Covid-19. Цей сертифікат повинен бути виданий не більше ніж за 72 години до прибуття в ОАЕ лише акредитованими в Україні медичними закладами. Ця вимога не застосовується до дітей віком до 12 років та пасажирів, які мають середню або важку форми інвалідності.

Не приймаються у якості підстави для в’їзду до ОАЕ: сертифікати вакцинації в додатку «Дія»; паперові сертифікати з порталу «Дія» (з QR-кодом); паперові міжнародні свідоцтва про вакцинацію.

Після прибуття до Дубаю необхідно буде пройти ще один тест на Covid-19, який робиться безпосередньо в аеропорту, а також завантажити додаток Covid-19 DXB і зареєструватися у ньому для можливого спілкування в подальшому з органами охорони здоров’я ОАЕ. Результат тесту надійде смс-повідомленням протягом 24 годин.

Шрі-Ланка

Погода на південному узбережжі з листопада по квітень - суха та майже без опадів. Температура повітря сягає +28-32С, вода прогрівається до +27-29С.

Найбільшою популярністю користується відпочинок на південно-західному узбережжі острова, але до вибору курорту варто підійти ґрунтовно. Як стверджують туроператори, найкращим часом для відпочинку там є зима.

Переліт та проживання у чотирьохзірковому готелі з 24 грудня по 1 січня - від 53 тисяч гривень. Ціна зростає залежно від курорту.

Туристам необхідно мати при собі негативний ПЛР-тест (англійською мовою), зроблений за 72 години до посадки в літак (крім дітей віком до 2 років). Також слід оформити медичний страховий поліс з покриттям лікування Covid-19. Для повністю вакцинованих туристів немає карантинних обмежень, проте важливо носити з собою роздрукований міжнародний сертифікат. Невакциновані можуть зробити ПЛР-тест по прибуттю, вартість - 40 доларів США.

Занзібар

Занзібар - це острів, що належить Танзанії й омивається з усіх боків теплим Індійським океаном. Безкраї пляжі з білосніжним піском і неймовірною блакитною водою. Занзібар підійде і шукачам пригод, на яких тут чекають екскурсії островами, прогулянки джунглями, віндсерфінг, кайтсерфінг, і мандрівникам, які прагнуть тихого, затишного відпочинку.

Найдешевший тур коштує від 67 тисяч гривень.

Всі, хто прибуває до Танзанії, мають надати негативний тест на Covid-19, а також заповнити медичну онлайн-форму. Після реєстрації буде згенеровано код, який пред’являтиметься по прибуттю. Обов’язковим буде проходження швидкого тесту на Covid-19, вартість - 25 доларів США.

Гірськолижні курорти України

Не всі обирають для себе відпочинок на морі, не менш популярними є й гірські курорти як в Україні, так і за її межами.

- Буковель є лідером за популярністю серед гірськолижних курортів України, - каже Марина Колесник. - Більшість кропивничан їде саме туди. У цьому році ціни на відпочинок там зросли у два-три рази, однак попит на Буковель божевільний. Це найпростіший варіант виїхати для відпочинку на кілька днів і не перетинати кордон. Обмеження діють тільки при вході до закладів харчування. Але наразі і це не проблема, тому що 90% відпочивальників — вакциновані.

Буковель

Шість років тому цей курорт зростав найшвидше у світі. Сьогодні величезний курортний комплекс біля села Поляниця – це 63 ідеальні траси для лижного спорту, гірськолижні школи, готелі й бази, розважальні центри, найновіші підйомники і безліч усього іншого. Тут регулярно проходять вечірки, концерти відомих зірок і автентичні зимові ярмарки. Тисячі туристів приїжджають сюди в пошуках нових вражень і комфортного відпочинку європейського рівня за досить високу ціну.

Буковель пропонує катання на лижах, сноубордах, сноутюбах, сноубайках, квадроциклах, снігоходах та скутерах. Вартість одного дня оренди лиж чи сноуборду — від 180 до 590 гривень.

На вибір для гостей курорту - готелі та бази відпочинку. Однак ціни за житло «кусаються». Потрібно бути готовим, що в період новорічних свят вартість часто подвоюється.

Ціни за вісім ночей у готелі для двох дорослих у період з 24 грудня по 1 січня стартують від 13 200 гривень.

Під час новорічних свят вартість обіду доходить до середньоєвропейської. Втім, дорогі заклади харчування розташовані на схилах гір і неподалік підйомників. У селі ж ціни будуть набагато доступнішими.

Мінімальна вартість проживання, харчування та розваг у новорічний період за тиждень відпочинку - від 20 тисяч гривень.

Драгобрат

Цей гірськолижний курорт також є одним з найвідоміших в Україні. Особливістю є те, що він знаходиться доволі далеко від місцевих населених пунктів. Тому відчути атмосферу мальовничої карпатської природи тут можна у відносному усамітненні. Комплекс розташований на висоті 1500 метрів над рівнем моря. Саме тому тут чи не найдовше є сніг – з листопада по квітень.

Найдешевша вартість проживання у готелі тут - від 6200 гривень, а комфортний готель у центрі курорту потягне на 25 тисяч.

Підйомники - від 50 до 1200 гривень, прокат лиж та сноубордів – 80 - 200 гривень.

Славське

Це курорт з м’яким гірським кліматом. Тут дуже розвинена інфраструктура, що може бути цікавим для любителів ресторанів, барів та вечірок. Навіть якщо немає бажання пробувати себе в гірськолижному спорті, тут є чим зайнятися взимку – від споглядання мальовничої місцевої природи до екскурсій. Тут є 11 трас різного рівня складності загальною протяжністю 22 кілометри. У Славському функціонує найдовший крісельний витяг України, довжина якого - 2700 метрів.

Ціна на готель у Славському стартує з 6300 гривень за вісім ночей для двох дорослих.

Вартість користування підйомниками у 2021 році коливається від 210 до 530 гривень.

Ціни на оренду лиж – від 70 гривень на день, сноубордів – від 80.

Яблуниця

Цей курорт відзначається дуже лояльними цінами та різноманітними пропозиціями житла для туристів. Можна зняти номер в одному з місцевих готелів або ж кімнату в приватному секторі. Відносно недалеко від Яблуниці розташовані Буковель і Драгобрат. Якщо ретельно спланувати маршрут поїздки, можна за одну подорож завітати одразу на три курорти. Також тут є багато трас різного рівня складності, котрі приваблюють не лише українських, а й закордонних туристів.

Готель у цьому курорті коштуватиме від 13 500 тисяч гривень.

Ціни на підйомники стартують від 30 гривень за підйом, абонемент - від 350.

Вартість оренди гірськолижного спорядження в Яблуниці - від 100 гривень.

Серед гірськолижних курортів також користуються попитом закордонні. Низка найкращих гірськолижних курортів знаходиться в Європі. Досить доступною за цінами буде Грузія - Гудаурі та Бакуріані. Кропивничани надають перевагу Туреччині - курортам Ерджієс та Паландокен. Це можливість не лише покататись на лижах, а й додати до подорожі враження від колориту та гастрономічних відкриттів.

- Також у Туреччині є гарні готелі, які надають послуги протягом всього року. Там цікаві новорічні програми, але туди більше їдуть, як на СПА-курорти. А ще кропивничани полюбляють короткі екскурсійні тури країнами Європи, - підсумовує Марина Колесник.