У Кропивницькому презентували документальний фільм «Кіровоградщина: життя на урані» (фото)

Перегляди: 1385

В обласній науковій бібліотеці ім. Д. Чижевського провели презентацію-передпоказ документального фільму «Кіровоградщина: життя на урані» сьогодні, 16 грудня.

В чому причини кризи уранодобувних підприємств? Яке майбутнє уранових шахт? Як уран та радон впливають на жителів області, і як мінімізувати їх шкоду для здоров'я? На ці й не лише питання спробували відповісти творці фільму. Його зйомки проходили протягом липня-вересня 2021 у Кропивницькому, Смоліному, Києві та Одесі, на поверхні і на глибині 400 метрів під землею.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Режисеркою стрічки виступила Катерина Мурована, режисерка програм телеканалу «Вітер».

[caption id="attachment_115122" align="alignnone" width="640"] Катерина Мурована[/caption]

«Найсильнішим враженням під час роботи над проєктом був спуск до Інгульської шахти. Щоб потрапити на режимний об'єкт, потрібно було пройти кілька стадій затвердження, отримати багато дозволів. Ми з командою два місяці просто чекали, поки нам можна буде приїхати заради кількох годин зйомки», — розповіла Катерина Мурована.

Спікерами у фільмі стали науковці — академіки, доктори і кандидати наук, головний лікар обласного онкодиспансеру, заступник міністра енергетики, голова «Енергоатому», керівництво «Схід ГЗК» і профспілки, шахтарі і їх родини, голови ОДА і обласної ради, а також профільні громадські організації Кропивницького і Чехії.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN

Читайте також: Фінансування уранової шахти зменшили майже на 17 мільйонів гривень