Директор «Дніпро-Кіровоград» пообіцяв, що жителі Кіровоградщини питимуть по-європейськи чисту воду

Перегляди: 1877

ОКВП «Дніпро-Кіровоград» з нового року очищуватиме воду у відповідності до вимог якості Європейського Союзу, для цього у Світловодську будують водопровідні очисні споруди.

Про це CBN повідомив генеральний директор ОКВП «Дніпро-Кіровоград» Роман Ілик.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Світловодські водопровідні очисні споруди очищають підняту з Дніпра воду. Спочатку проходить біологічна очистка, процес відстоювання і фільтрації, після чого вода потрапляє у резервуарний парк. На даний момент споруди очищають близько 100 тисяч кубометрів на добу.

Насосна станція першого підйому знаходиться на березі Світловодського водосховища. Заглиблена на більш ніж 10 метрів споруда двома сифонними по 700 метрів водопроводами забирає воду і подає її до водопровідних очисних споруд Світловодська.

«За якістю води до та після слідкують в лабораторії, там керуються нинішніми вимогами Санітарних вимог і правил (СанПін). Однак з 1 січня 2022 року вони стануть жорсткішими. Контроль стане частішим, воду перевірятимуть на 12 показників більше, ніж сьогодні. Мова йде про більш ніж 53 пункти. Саме тому ми по проєкту Світового банку робимо їх реконструкцію. Вони забезпечать нормативну якість очистки та вимоги до питної води, які передбачені Державними санітарними нормами та правилами “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”», — сказав Роман Ілик.

Нова виробнича будівля складається з двох ідентичних ліній очищення води загальною потужністю 100 тисяч кубометрів води на добу. Після процесів відстоювання, фільтрування та змішування з реагентами воду очищають на мікрофільтрах відстоювання. Далі йдуть процеси змішування з реагентами, хлором, коагулянтом, флокулянтом, а також знезараження очищеної води з використанням технології амонізації. Перед кожним містом воду доочищають, а далі трубопроводами вона надходить до споживача.

Нині добудовується нова будівля повторного використання промивних вод з технологією їхньої очистки та зневоднення осаду. Після завершення будівництва старе приміщення виведуть з експлуатації.

Нагадаємо, Світловодське водосховище з’явилось в 50-х роках минулого століття разом з будівництвом Кременчуцької ГЕС. Саме воно є джерелом водопостачання тієї води, яка забирається сифонними водопроводами та подається на очисні споруди міста Світловодськ, після чого подається споживачам Світловодська, Олександрії, Знам’янки та Кропивницького по мережах районного водопроводу «Дніпро-Кіровоград» Загальна протяжність мереж ОКВП — 1926 км. На сьогодні підприємство обслуговує 180 178 споживачів.