На Кіровоградщині подорожчає хліб

Перегляди: 2812

З вересня цього року майже втричі зросла ціна на природний газ для підприємців, тому виробники мають намір підвищити ціни на хліб.

Журналістка CBN дізнавалась, як працює єдиний у Кропивницькому хлібозавод «Короваєво» та наскільки виростуть ціни.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Загалом підприємство виробляє 20 тонн хліба на добу. Він навіть не встигає охолонути, адже його одразу пакують та відправляють у всі райони Кіровоградщини. Протягом двох годин хліб уже на полицях магазинів.

«Ми відвозимо свою продукцію навіть у маленькі села, адже всі повинні споживати тільки свіжий та якісний хліб місцевого виробника», - зазначила директорка хлібозаводу Владлена Паренкова.

Хліб виготовляють без домішок, він повністю натуральний та корисний. Також підприємство слідкує за його свіжістю, той, який пролежав 72 години, відправляється на переробку – сухарі. Опісля їх продають по зниженій ціні або ж фермерським господарствам.

За рахунок енергетичних ресурсів стрімко зросла собівартість хлібу. З січня місяця 70% його вартості складатиме лише газ. Також постійно дорожчають борошно, дріжджі та упакування, тому ціни на випічку почнуть підніматися.

«У вересні ми закуповували газ по 27 гривень за кубометр. Два дні тому я купила його по 70 гривень. Це ціна на січень, яка буде у лютому, ще невідомо. При такій ціні на газ хліб має коштувати 54 гривні за кілограм, а зараз ця ціна - 26-27 гривень», - говорить Владлена Паренкова.

Хлібозавод пов'язаний контрактами та договірними умовами, а вони дозволяють підвищити ціну лише на 5% один раз на три тижні. І не завжди це рішення приймають.

«Щоб вийти на незбиткову роботу, 5% не допоможуть, адже це лише одна гривня з копійками. Це нічого не змінить», - каже директорка хлібозаводу.

Якщо через зростання газу підприємці з інших міст перестануть привозити на Кіровоградщину хліб, то «Короваєво» зможе повністю забезпечувати область. Завод може виготовляти близько 60 тонн хліба на добу, а потреба Кіровоградщини – 35 тонн.

«Незважаючи на проблему з газом, наш хлібозавод все одно продовжить свою роботу. Область буде і надалі споживати свіжий та якісний хліб. Ми зробимо все для того, щоб втриматися, але нам потрібна допомога споживачів», - зазначила Владлена Паренкова.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN.

Нагадаємо, для абонентів «Дніпро-Кіровоград» знову подорожчає вода.