Скільки кропивничанам доведеться витратити на новорічний стіл

Перегляди: 2129

До святкування Нового року лишається кілька днів, а в магазинах і на ринках Кропивницького вже спостерігається ажіотаж. Журналістка CBN дізналася, що кропивничани купують до святкового столу та скільки він коштуватиме.

Фахівці Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» підрахували, що в середньому вартість новорічного столу у 2022 році для української сім’ї з чотирьох осіб подорожчає на 8,1% і складе понад 1845 гривень.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Салат «Олів’є» обійдеться у 199 гривень. Найдорожчим інгредієнтом страви є ковбаса – 100 гривень за пів кілограма. «Оселедець під шубою» трохи дешевший – 122 гривні. Найбільшу частку у вартості займе сам оселедець – 100 гривень за пів кілограма.

Нарізка сирокопченої ковбаси «Салямі» коштуватиме майже 100 гривень, підчеревини копченої – 110 гривень, а свіжий биток зі свинини – 115. Куряче філе майже зрівнялося з ціною свинини, за 1 кілограм доведеться заплатити 120 гривень. Загалом вартість м’ясних продуктів на новорічному столі складе 444 грн.

Вартість овочів на новорічному столі - близько 185 гривень, а фрукти обійдуться трішки більше ніж у сотню.

Молочні продукти цього року подорожчали на 14-30%. Твердий сир обійдеться у 75 гривень, пачка вершкового масла – 50. Батон білого хліба коштуватиме до 25 гривень, кілограм шоколадних цукерок – 170.

Пляшка шампанського обійдеться у 109 гривень. 180 доведеться заплатити за пляшку коньяку 5-річної витримки. Безалкогольні напої обійдуться у 80 гривень. За 2 літри соку доведеться заплатити 40 гривень, за мінеральну воду – 13, а за солодку – 28.

Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 480 гривень. Баночка червоної ікри обійдеться у 260 гривень, а 200 грамів червоної риби – у 220. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами зросте до 2325 гривень.

Найбільше у супермаркетах Кропивницького сьогодні купують м'ясо, рибу та червону ікру. Великі черги збирають полиці з алкоголем: люди беруть шампанське та елітний алкоголь.

Кропивничанка Оксана Мельник розповіла, що цього року, крім традиційних страв, планує приготувати щось незвичайне:

- Близько трьох тисяч я вже витратила на продукти. Але ще десь тисяча треба, щоб докупити те, чого не вистачає. Цього року я хочу приготувати щось нове: брускети з лососем, тарталетки з креветками та, можливо, якийсь незвичайний салат. На Новий рік коштів не жалкую, адже хочеться, щоб було справжнє свято.

Попри ажіотаж на полицях немає порожніх місць, продавці заздалегідь збільшили запаси продуктів. Касири говорять, що буквально тиждень тому майже ніхто не купував морепродукти, а зараз - кожен другий. Середній чек у покупців - близько 3000 гривень.

Цього року ресторани Кропивницького активно пропонують замовити у них святкові кошики. Один з закладів, наприклад, може доставити сет на 7 кілограмів, який буде складатися з традиційних новорічних страв. До складу новорічного боксу входить: салат «Олів’є», салат «Оселедець під шубою», запечена буженина, домашня ковбаска, холодець, голубці та фірмовий десерт «Наполеон». Такий стіл обійдеться у 2900 гривень. Загалом на вибір пропонують близько п’яти сетів, вартість найдешевшого – 750 грн.

Втім, не важливо, скільки коштів ви витратите на Новий рік. Головне, щоб він приніс вам радість та щастя!