У Кропивницькому відкрили виставку «Співець рідного краю» (фото)

Перегляди: 1617

Вчора, 14 січня, у Музеї мистецтв розгорнули виставку «Співець рідного краю» до 95-річчя від дня народження художника-земляка Броніслава Домашина.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На ній представили колекцію з 12 живописних та 34 графічних творів митця. Одне з презентованих полотн під назвою «Художник Броніслав Домашин в майстерні» належить пензлю його колеги по цеху – Олександру Логвинюку, і є вшануванням творчості обох колег. Картини музею передала донька Броніслава – Людмила Богданович.

«Я відчуваю гордість та задоволення, перебуваючи тут. Для мене це як зустріч із батьком , спосіб знову привітатися з ним. Це неймовірне відчуття, бо всі ці картини творилися у мене на очах. Це вже четверта виставка робіт батька і, на жаль, всі вони відбулися вже після його смерті. Але я дуже дякую працівникам музею за таку можливість знову доторкнутися до творчості батька, і за вшанування його пам’яті», - зазначила Людмила.

Картини Броніслава Домашина написані у жанрі реалізму і відтворюють у собі переважно життя та краєвиди Кіровоградщини, а ще – портрети трударів, передовиків виробництва, вождів та історичних особистостей – ці роботи художник мусив створювати за вимогами тогочасної радянської влади.

Кожне полотно має свого героя та свою історію. З однією з них познайомила Людмила Богданович: «Це сталося, здається, після проведення другої батькової виставки. До мене раптом звернулася жінка з Житомирської області, яка сказала, що вона донька Людмили Вершанської. Їй передали родичі з Кропивницького, що бачили маму, зображеною на портреті на виставці. А вона і уявлення не мала про існування цієї картини, тому зв’язалася зі мною і попросила розказати їй про полотно. І я розповіла, що пам’ятаю, як батько малював її матір, пам’ятаю фотографії, які він для цього використовував, щоб точно передати риси. Вона так плакала, їй, як і мені було дуже приємно, бо це ж треба: її ще і на світі не було, коли створювався портрет, і от через стільки років вона випадково про нього дізнається».

Ще одна історія пов’язана з картиною «Бузок». Минулого року її направили у Київ на реставрування. Але назад до музею повернулися вже дві картини – виявилося, що під зображенням бузку весь цей час знаходився портрет молодого Шевченка. Наразі, з обома картинами можна ознайомитися, відвідавши виставку.

Броніслав Домашин народився у селі Островське Компаніївського району. Після мобілізації з лав Червоної армії, навчався в одеському художньому училищі, беручи активну участь в одеських обласних художніх виставках. Після закінчення училища, обіймав посаду голови художньої ради у Кіровоградських художньо-виробничих майстернях. За цей час був нагороджений багатьма преміями та відзнаками, у тому числі грамотою Спілки художників СРС та премією імені Юрія Яновського за картину «Комсомольський дозор».

Також художник займався оформленням громадських і державних музеїв області, серед яких – відділ природи Кіровоградського обласного краєзнавчого музею, Нечаївський літературно-меморіальний музей Юрія Яновського, Музей Дем’яна Бєдного у селі Губівці Компаніївського району.

Помер Броніслав Олександрович у Кіровограді (нині Кропивницький) 26 квітня 2000 року.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN.