У світловодському парку вирубують дерева. Куди дівається деревина - невідомо

Перегляди: 1574

«Україна-Центр»

Вже кілька тижнів весь Світловодськ гуде – у парку імені Шевченка масово вирубують дерева.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Голова бюджетно-фінансової комісії Кіровоградської обласної ради Сергій Коваленко, який днями відвідав Світловодськ, опублікував у соціальних мережах вельми промовисті фотографії з відповідним коментарем: «Вихідними відвідав Світловодськ, місто з великими рекреаційними можливостями, місто моєї юності. У центрі, поряд із Дніпром, розташований парк імені Тараса Шевченка – “легені міста”. Дерева плекали впродовж десятиліть не одне покоління світловодців. Збурений, побачивши спиляні живі дерева. Невже це результат діяльності нинішнього покоління керманичів міста?»

На перший погляд, там усе законно. Світловодський міськвиконком своїм рішенням №891 від 10 жовтня дозволив Світловодському міському комунальному підприємству «Комбінат комунальних послуг» за наслідками обстеження дерев, про що складено акт, видалити 115 аварійних дерев.

Але жителі міста в один голос твердять, що вирубують міцні здорові дерева, обминаючи справді аварійні. Група депутатів міської ради – зокрема Олександр Покора, Роман Шумейко та Юрій Новак – забила на сполох, почали досліджувати тему, звертатися всюди, навіть до поліції, щоб розслідувати справу.

Почали шукати зрізані дерева. І навіть слідчо-оперативна група поліції, не те що депутати, не знайшла їхнього сліду! Директор «Комбінату комунальних послуг» Костянтин Ярош не коментує ситуацію. Але нібито ці дрова були віддані «на благодійність».

І це при тому що місто купує дрова для опалення шкіл у приватного підприємця! Купує! А тут дармові дрова, і багато.

Ось що про це говорить на своїй сторінці у Фейсбуці міський депутат Юрій Новак: «“Вишенька на торті” – слідчо-оперативна група зафіксувала відсутність випиляної деревини у парку, директор СМКП “ККП” інформацію не надав, повідомив, що деревина нібито передана у вигляді благодійності не зрозуміло кому і на підставі чого. Заступник міського голови з питань ЖКГ також нічого не прокоментував, начальник управління освіти повідомила, що деревину до навчальних закладів постачає ФОП Самойленко В. А., і звідки він її бере – невідомо! Ледве не забув, часткові оплати за поставлену деревину даному ФОП здійснено, жодного договору про благодійну передачу деревини із СМКП “ККП” управлінням освіти не укладалося. Зробимо відповідні запити, кому все ж таки передана ця деревина, коли, на якій підставі, в якому обсязі! Сподіваємося, правоохоронні органи проведуть розслідування, ну а ми контролюватимемо і надалі це питання».

І ця історія не нова! У квітні минулого року громадська організація «Стаття 5» не дала вирубати понад 200 дубів у лісочку неподалік заводу силікатних виробів на Кременчуцькому шосе. Було відкрито справу, яка щосили досі розслідується.

В акті з вивчення стану дерев у парку імені Шевченка вказано діаметр дерев, що підлягають видаленню (копія є у редакції). Отже, діаметр дерев на висоті 1,3 метра від землі: акацій – 30 сантиметрів, сосна сухостійна – 15-40, сосна лежача – 20-25 сантиметрів (це не дерева,що впали полежати, а вид сосни карликової з горизонтальною, подушковидною формою). А тепер подивіться на фото, опубліковане Сергієм Коваленком. На ньому пень від спиляного «аварійного» дерева діаметром метр, але ніяк не 30-40 сантиметрів.