Е-цигарки: чи є альтернатива тютюну безпечною

Перегляди: 1956

Кілька років тому на прилавках магазинів поруч з тютюновим виробами з’явилися електронні пристрої для паління: вейпи, пристрої для нагрівання тютюну, яскраві та смачні електронні цигарки і кальяни.

Чи є вони цілком безпечними та чим відрізняються від звичайних цигарок, вирішила дізнатися журналістка CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Перша електронна цигарка побачила світ 19 років тому. Її винайшов та запатентував китайський фармацевт, котрий, пробуючи покинути палити тютюн, створив «електронку», яка мала у складі нікотин та імітувала паління. Через 15 років ринок електронних цигарок розширився з вейпів до електронних цигарок з різними смаками, також з’явилися електронні пристрої, що нагрівають спеціальні цигарки з тютюном. Усі «електронки» не вважаються цілком безпечними, однак характеризуються як пристрої «з пониженим рівнем ризику».

Сьогодні головною причиною популярності е-цигарок стала «хвиля» з закликом на екологічність – «електронки» не тхнуть для тих, хто знаходиться поруч з курцем, курити їх можна і в приміщеннях, де це дозволено, пристрої легкі у використанні та компактні.

«Електронки» стали модними – для цього були вкладені величезні кошти у маркетинг та просування ідеї паріння у рекламних кампаніях нікотинового продукту.

Ринок нікотинових «ноу-хау» розділив свою аудиторію на три умовні групи споживачів. Перша - доросле населення, що може собі дозволити придбати за немаленькі кошти пристрій для нагрівання тютюну, гаджети для нього та кілька разів на тиждень витрачати 60-70 грн на пачку спеціальних цигарок - «стіків». В Україні такі пристрої представлені двома брендами – IQOS та Glo.

Також багато користувачів з дорослого населення надають перевагу багаторазовим електронним цигаркам американського та китайського рибництва. Такі е-сигарети мають змінні картриджі, кожен з яких містить пропіленгліколь, гліцерин, ароматизатори та запатентовану розробку – солі нікотину. На пристрої немає кнопок, він автоматично нагріває рідину, щоб зробити затяжку, достатньо вдихнути пару.

Остання група – це підлітки та молодь, що надають перевагу придбанню одноразових електронних цигарок. Такі «електронки» схожі за принципом з багаторазовими, однак картриджі в них незмінні, а пристрій після закінчення в них рідини можна викидати.

Сспеціалісти медичної компанії Pfizer в Україні стверджують: «Упродовж останніх років українці суттєво змінили своє ставлення до куріння: усе ще курять 23 % дорослих, але половина з них розуміє шкоду для здоров’я і хоче позбутись нікотинової залежності. Водночас, за результатами Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну, проведеного за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я, встановлено, що 18,4% школярів віком 13-15 років (22,6% хлопців та 14,0% дівчат) є постійними споживачами електронних сигарет, а понад 40% щонайменше один раз робили спробу курити. У США вже у 2017 році куріння звичайних сигарет досягло найнижчого рівня за всю історію спостережень, але за останнє десятиліття число користувачів електронних сигарет зросло майже до 11 мільйонів дорослих. Наразі відсутні клінічні докази безпечності використання електронних сигарет, натомість проводиться масштабна маркетингова політика популяризації вейпів, особливо серед молоді, що викликає суттєве занепокоєння медичної спільноти».

У парі, що виникає у процесі паління електронної цигарки, немає продуктів горіння тютюну й паперу, які виникають під час паління традиційних сигарет. Однак вона не нешкідлива. Ароматичні рідини, стверджують у Pfizer, фактично є харчовими добавками, однак вони призначені для їжі, а не для вдихання. Пара у вигляді крапель осідає у легенях, порушуючи мукоциліарну функцію, через це у кров потрапляє менше кисню. Уже доведено, що вейпінг може призводити до хронічних захворювань легень.

Результати експериментального дослідження, яке опублікувало видання Thorax, показали, що пара від «електронки» пригнічує імунну відповідь у легенях та різко посилює ризик запалення. Встановлено, що пара з вейпів викликає запалення, порушує діяльність альвеолярних макрофагів — клітин, які видаляють потенційно шкідливі частинки пилу, бактерії та алергени, і призводить до формування гістологічних змін на кшталт хронічних обструктивних захворювань легень. Відомі випадки спонтанного пневмотораксу (скупчення газів у легенях, що може призвести до їх колапсу) у вейперів. Американське товариство з вивчення раку (American Cancer Society) опублікувало офіційний документ, де чітко зазначено, що електронні сигарети не варто застосовувати в будь-якій ситуації, зважаючи на шкоду для здоров’я; вони не є заміною звичайних сигарет для відмови від тютюнової залежності. Незважаючи на те, що куріння звичайних сигарет є провідною причиною смерті в усьому світі, нещодавно виявили нову хворобу під назвою EVALI, або вейпасоційоване ушкодження легень, яка призвела майже до 1900 випадків тяжкої хвороби легень та щонайменше 37 смертей.

Як зазначив головний лікар кропивницького медичного закладу «Ацинус», торакальний хірург Григорій Урсол, куріння вейпів та електронних пристроїв не є безпечним для здоров’я людини в цілому:

- Наразі в Україні не проводилося дослідів, яку саме шкоду можуть нанести електронні цигарки, такі дослідження тільки плануються. На сьогодні я можу тільки констатувати, що до нашої клініки з проблемою хвороби легень через вдихання пару з вейпів ніхто не звертався.

Аерозоль е-сигарет — неважливо, з нікотином чи без нього — може викликати збій у роботі деяких клітин людського організму. Причина криється у складі рідин таких сигарет: більшість з них містить токсичні речовини. Нестача даних щодо наслідків довготривалого використання е-цигарок не дозволяє зробити чіткі прогнози. Проте цілком можливо, що їх постійне вживання сприятиме розвитку серцево-судинних чи онкологічних захворювань, а також проблем із репродуктивним здоров’ям та дихальною системою.

Найбільшу небезпеку можуть представляти одноразові цигарки: пристрої продають без акцизної марки, та й ціна є доволі низькою в порівнянні з іншими е-цигарками чи вейпами. Вони бувають з нікотином чи без нього, однак є великі сумніви у якості рідини, що використовують для паріння одноразових електронних сигарет.

Саме такі цигарки і мають попит серед неповнолітніх жителів Кропивницького. За словами продавчині одного з магазинів тютюнових виробів, одноразові цигарки часто купляють батьки для своїх дітей – приходять разом з підлітками, щоб діти на місці обрали, який смак сигарети їм найбільш до вподоби.

- Деякі батьки вважають, що паріння е-цигарок безпечне. Є такі, які приходять та дітям купують, - розповіла співробітниця магазину, яка попросила не розголошувати її ім’я.

- Куріння електронних сигарет створює ризики для здоров’я, особливо дітей та підлітків, - зазначив заступник генерального директора Центру громадського здоров'я МОЗ України Владислав Збанацький. - Електронні сигарети з нікотином викликають залежність, негативно впливають на розвиток нервової системи. До складу рідин, якими заправляють е-сигарети, входять хімічні речовини та сполуки, які мають негативний вплив на здоров’я, причому не лише курців, але й людей, які вдихають ці випаровування. В Україні вимоги до е-сигарет та вмісту заправних контейнерів до них жодним чином не врегульовано, тому взагалі складно судити про склад цих виробів та їхній вплив на здоров’я. А посилена реклама та доступність е-сигарет призвела до того, що ми ризикуємо отримати нове покоління залежних від нікотину.