У Кропивницькому «Теплоенергетик» скандалить з Держаудитслужбою

Перегляди: 966

Фахівці Держаудитслужби вважають, що кропивницький «Теплоенергетик» намагається приховати свої проблеми, директор підприємства ці звинувачення відкидає.

У ситуації розбиралося CBN.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Фахівці управління Східного офісу Держаудитслужби в Кіровоградській області проводять державний фінансовий аудит діяльності комунального підприємства «Теплоенергетик» за період з 01.01.2011 по 30.09.2021.

У прес-релізі Держаудитслужби, надісланому на електронну пошту CBN, сказано, що спочатку аудиторам надали всі потрібні документи. Проте 12 січня 2022 року директор підприємства раптово передумав. Всі матеріали, що стосуються використання бюджетних коштів, нібито відібрав головний бухгалтер підприємства.

У Держаудитслужбі припускають, що керівництву «Теплоенергетика» є що приховувати. Наприклад, нестачу основних засобів, збитки, порушення при виконанні поточних та капітальних ремонтів чи придбанні товарів на суму 973,5 тис. грн та можливі факти незаконного використання бюджетних коштів на 220,6 млн грн.

Аудитори вважають ці дії незаконними і звернулися до міського голови Андрія Райковича та Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області з проханням зобов’язати керівництво КП «Теплоенергетик» надати фахівцям управління всі необхідні для аудиту матеріали та документацію.

Директор «Теплоенергетика» Олександр Чельник всі звинувачення називає безпідставними і категорично відкидає.

«У Держаудитслужбі хочуть кожен документ більш як за три роки діяльності, - пояснив він CBN. - Кількість документів, які утворюються за час року роботи, — тисячі, десятки тисяч сторінок. Ми їм запропонували надати нам перелік документів, які їх цікавлять, щоб ми зробили з них копії або дали переглянути на підприємстві за присутності нашого фахівця. Аудитори не погодилися. Тоді ми їм запропонували зробити за кошт підприємства копії всіх документів, які потрібні. Ми зробимо копії, прошиємо і пронумеруємо теки, а потім уже передамо їх на перевірку. На таку пропозицію вони теж не погодилися. Але ми не можемо передавати важливі документи просто так. Елементарний обіг документів повинен належним чином фіксуватися, адже може статися ситуація, що якийсь документ зникне, а потім не докажеш, що він був. Має залишитися слід, хто кому і куди передав документ, щоб потім за необхідності можна було спитати з того, хто його отримав. Усі необхідні документи є в архівах, але виносити їх за межі підприємства без акту передачі не можна».

Він додав, що всі закупівлі «Теплоенергетика» за бажання можна перевірити на платформі «Прозорро». «Якби у аудиторів виникли питання щодо якоїсь із закупівель, вони могли запросити оригінали чи копії необхідної процедури, виконаних робіт або закуплених матеріалів», - вважає Олександр Чельник.

Директор КП також повідомив, що з приводу цієї ситуації сьогодні, 24 січня, він відзвітував перед міським головою Андрієм Райковичем.