200 фальшивих ковід-сертифікатів щомісяця: СБУ розкрили нову схему на Кіровоградщині

Перегляди: 987

Співробітники Служби безпеки України викрили схему виготовлення фейкових Covid-сертифікатів, які робили сімейні лікарі одного з медзакладів Кропивницького.

За попередньою інформацією, зловмисники заробляли щомісяця до 400 тис. грн, повідомила пресслужба управління СБУ в області.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

За даними слідства, організували протиправний механізм двоє сімейних лікарів місцевої поліклініки, які вносили недостовірні дані про вакцинацію до електронної системи охорони здоров'я eHealth без фактичного проведення щеплення. За даними слідства, зловмисники видавали до 200 фальшивок щомісяця. Вартість фейкового сертифікату становила 2 тис. грн.

«Клієнтів» шукали серед пацієнтів, які не хотіли вакцинуватися, та через особисті контакти, родичів та знайомих. Незаконним бізнесом медпрацівники займалися понад пів року.

Наразі планується оголошення зловмисникам про підозру за ч. 2 ст. 361 (несанкційоване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) Кримінального кодексу України. На підозрюваних чекає позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

За даними джерел CBN, мова йде про першу поліклініку.

https://cbn.com.ua/2021/12/09/u-kropyvnytskomu-likari-prodavaly-pidrobleni-sertyfikaty-pro-vaktsynatsiyu-foto/