У Кропивницькому розповіли про будинки, в яких ми живемо

Перегляди: 851

Історію будівництва будинків, в яких усі ми, кропивничани, живемо, на перших цього року краєзнавчих студіях ОУНБ імені Дмитра Чижевського презентував відомий дослідник історії міста Володимир Поліщук, передає кореспондент CBN.

Свої багаторічні пошуки та знахідки автор зібрав у книгу «Ліфт на третій поверх», де розповідає про одно-, два-, триповерховий Єлисаветград, появу в Кіровограді дев'яти- та десятиповерхівок і хмарочоси Кропивницького.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Серед цікавинок - історія найстарішого будинку нашого міста, що знаходиться на розі Преображенської та Тарковського. Він побудований у 1800-му, в ньому зупинялися короновані особи, це пам'ятка архітектури та історії державного значення.

А також - історія встановлення у 1910 році першого у місті ліфту, який автор і виніс у назву книги. Цей будинок відомий усім кропивничанам і є окрасою міста.

З книги можна дізнатися про перші дев’ятиповерхівки (вони з’явились 1969-го), найнадійніший дім, побудований за сейсмостійким проєктом, будинки з квартирами на двох рівнях та багато іншого.