СБУ ліквідувала майнінг-ферму в Кропивницькому (фото)

Перегляди: 12582

СБУ ліквідувала майнінг-центр криптовалют у Кропивницькому: за рік «роботи» зловмисники викрали електроенергії на 2 млн грн.

Про це CBN повідомили у прес-групі УСБУ в області.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Для забезпечення майнінгової ферми електроенергією місцевий житель самовільно підключився до об’єднаної енергетичної мережі регіону. Це могло спричинити перебої з електропостачанням, у тому числі й об’єктів критичної інфраструктури.

За даними слідства, протиправний бізнес організував заступник директора відомої у місті мережі аптек. Зловмисник підключав обладнання для майнінгу до мереж електропостачання, використовуючи спеціальне обладнання, що дозволяло споживати електроенергію в обхід лічильників.

Оскільки працівник відповідає за енергетичну безпеку підприємства, більше року йому вдавалося маскувати протиправну діяльність у приміщеннях аптек. За цей час зловмисник викрав електроенергії на близько 2 млн грн, заробивши при цьому більше 6 млн грн.

У ході обшуків, проведених у приміщеннях аптек, правоохоронці виявили місця незаконних підключень до об’єднаної енергетичної мережі та вилучили:

- 38 комплектів комп’ютерної техніки для майнінгу криптовалют загальною вартістю понад 1 млн грн;

- технічні пристрої, за допомогою яких відбувалося втручання в енергомережу;

- чорнові записи з доказами протиправної діяльності.

Вилучене обладнання направили на експертизу.

Наразі зловмиснику повідомили про підозру за ч. 2 ст. 188-1 ( викрадення води, електричної або теплової енергії шляхом її самовільного використання) Кримінального кодексу України. Триває слідство, під час якого спробують встановити усіх причетних до злочину осіб.

Виявлення протиправної діяльності здійснювало УСБУ в Кіровоградській області спільно зі слідчим відділом Кропивницького Регіонального управління Головного управління Національної поліції в Кіровоградській області за процесуального керівництва Кропивницької окружної прокуратури.