Мер Кропивницького про вибух газу у квартирі: «Це зона нашої прямої відповідальності»

Перегляди: 4600

«Україна-Центр»

Прогнозовано Андрій Райкович, міський голова Кропивницького, на щотижневій апаратній нараді найбільше говорив про наслідки вибуху в будинку по вулиці Попова, 24, корпус 1.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

https://cbn.com.ua/2022/02/04/vybuh-gazu-v-kvartyri-u-kropyvnytskomu-vse-shho-vidomo-foto-video/

«Першочергово треба глибоко проаналізувати, що трапилося в будинку на Попова, 24, корпус 1. Вивчити все й вжити заходів, аби в майбутньому такого не трапилося.

Майже 360 мешканців постраждали в матеріальному плані.

Хочу відзначити, що всі відповідні служби з перших хвилин лиха працювали на “відмінно”.

На цей час вже виконано чималий обсяг обстежень, почали з димовентиляційних каналів, вже почали ремонтні роботи. Подали частково світло у під’їзди.

На жаль, можливо, частина квартир буде непридатна до подальшого проживання. Ще продовжується оцінка ушкоджень.

Поки немає чітких відповідей стосовно обсягів робіт, які необхідно зробити. “Кіровоградгаз”, підключайте перший, третій, четвертий під’їзди! Немає сумнівів, що був саме вибух газу. Ваша організація високоприбуткова, але чомусь тільки міська влада займається питаннями проживання, харчування постраждалих та іншими проблемами й питаннями.

Вже потрібно планувати пакет економічних відшкодувань. Треба підключати керівництво підприємств, де працюють мешканці будинку. Мають допомогти. Дехто повертався з роботи, а виявилося, що повертатися нема куди. Тому готуємо листи до керівників підприємств та установ, де працюють мешканці.

На жаль, на ранок понеділка ніхто не запропонував допомогу. Але це зона нашої прямої відповідальності, аби люди були всім забезпечені.

Частина квартир першого під’їзду та усього другого під’їзду швидко не повернуться до нормального життя. Невідомо, коли відповідні служби дадуть дозвіл на повноцінні роботи.

Проживання у готелі “Турист” – це тимчасово. Необхідно зв’язатися з ректорами всіх міських вишів, можливо, підшукати варіанти в гуртожитках, малосімейках.

Ще такі аспекти. Діти навчаються дистанційно, батьки звертаються: дозвольте зайти до хати взяти комп’ютер, аби дітки вчилися. Вивчіть питання, забезпечте дітей з постраждалого будинку планшетами та ноутбуками, відшукаємо таку можливість.

Управління ЖКХ – відпрацюйте, як мешканці будуть сплачувати за комунальні послуги. Третій, четвертий під’їзд – одні умови, перший, другий – інші. Має бути зелена вулиця для людей по всіх питаннях.

Продумайте, як допомогти людям вивезти те майно, яке придатне для використання.

КП "Благоустрій, ми не можемо втратити Паркову алею, яку ми нещодавно оновили, на ній знаходиться будинок, обережно прибирайте сміття, можливо, варто тимчасово накрити газони, люди ходять, працюють штаб та інші структури, топчуть, треба тримати на контролі ці питання.

У цьому будинку живуть переселенці з Чорнобильської зони, треба і з цього боку шукати можливість допомоги в соціальних служб.

Управління охорони здоров’я, забезпечте, аби постраждалі отримували в поліклініці №5 першочергову допомогу без питань.

Зараз головні роботи ведуться в підвальних приміщеннях, аби укріпити все, потім будемо рухатися далі поверх за поверхом.

Управління капітального будівництва – терміново віднайти всю документацію по цьому будинку, в Черкасах її обробляли, переробляли в цифровий формат, направити туди представників.

Ми зараз наочно бачимо, до чого привів практично неконтрольований процес встановлення автономного опалення в майже 75 відсотках будинків міста. У десятки разів збільшуються ризики, і ми бачимо результати цього.

Незважаючи на трагедію, не можу не нагадати про небезпеку коронавірусу. Холодно, інфекція розповсюджується, але в тих же пунктах допомоги постраждалим з вулиці Попова є люди без масок. Люди розслабилися. А загроза не йде на спад. Але в пунктах вакцинації черг не спостерігається…

Також дуже прошу розібратися з роботою магазинів з продажу феєрверків у місті. Йде війна, люди хапаються за серце, коли чують ці вибухи. Вони ліцензовані, ці магазини, такі, як на розі Полтавської та провулку Об’їзного, і ці їхні товари? Якщо що, ми створимо їм такі умови, що купувати такий товар можна буде лише з паспортом, з підписом. Дуже у вільному доступі в нас ці небезпечні іграшки…»