Комісією по воді писано

Перегляди: 1714

CBN вивчило звіт тимчасової контрольної комісії обласної ради стосовно ефективної та економічної діяльності ОКВП «Дніпро-Кіровоград». І дійшло висновку: краще абонентам водоканалу від цього стосу списаного паперу не стане.

28 грудня 2021 року в генерального директора обласного комунального виробничого підприємства Романа Ілика закінчився контракт. Голова облради Сергій Шульга призначив в. о. - Олександра Пісного. Порушивши, між іншим, цим пункт 6.8 статуту «Дніпро-Кіровоград», підписаний ним же, Шульгою: «На період до призначення генерального директора підприємства в установленому Кіровоградською обласною радою порядку або на час його відсутності чи неможливості виконанням ним своїх обов’язків виконання обов’язків генерального директора покладається на заступника генерального директора з комерційних питань з правом першого підпису фінансово-банківських документів та договорів». Пісний на момент призначення обіймав посаду заступника гендиректора з економічних питань.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Але хай юристи розбираються, якщо хтось захоче судитися через це. Нас цікавить інше.

Ще 23 грудня 2020 року депутатка облради від Радикальної партії Марина Осіпова подала пропозицію: на наступному засіданні сесії тодішній керівник ОКВП «Дніпро-Кіровоград» Роман Ілик має виступити зі звітом і надати обґрунтовані пояснення щодо зростання тарифів на водопостачання та водовідведення. Ілик виступив. Депутатів цей звіт не вразив, тому вони вирішили створити тимчасову комісію щодо тарифів.

19 лютого 2021 року тимчасова контрольна комісія (ТКК) обласної ради стосовно ефективної та економічної діяльності ОКВП «Дніпро-Кіровоград», головою якої став радикал Сергій Гриценко, почала свою трудову діяльність. Трудилася майже рік. Провела вісім засідань (по одному на півтора місяці) і 3 лютого 2022-го оприлюднила свій звіт на офіційному сайті облради. Як свідчить цей документ, члени комісії розглянули аудиторський звіт по ОКВП «Дніпро-Кіровоград», заслухали «представника від громадськості міста Кропивницький Леоніда Боброва» (як копи часто возять з собою «професійних понятих», так і представника громадськості Боброва регулярно запрошують на комісії облради) та гендиректора ОКВП Романа Ілика.

Висновки ТКК: «1.У зв’язку з прийняттям ОКВП "Дніпро-Кіровоград" тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення на 2022 рік вважати роботу тимчасової контрольної комісії обласної ради стосовно ефективної та економічної діяльності ОКВП "Дніпро-Кіровоград" завершеною.

2. Рекомендувати ОКВП "Дніпро-Кіровоград" у разі погіршення умов господарювання у поточному році забезпечити своєчасне подання НКРЕКП пропозицій щодо внесення змін у затверджені тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення, з метою недопущення виникнення різниці в тарифах і їх компенсації з обласного бюджету та бюджетів територіальних громад.

3. Рекомендувати Кіровоградській обласній державній адміністрації, постійним комісіям обласної ради з питань житлово-комунального господарства, будівництва та використання природних ресурсів і з питань власності, спільно з головами відповідних міських рад, продовжити роботу щодо вдосконалення системи управління ОКВП "Дніпро-Кіровоград", створення дієвих механізмів контролю за його діяльністю і в той же час невтручання у виробничі процеси підприємства.

4. Рекомендувати голові Кіровоградської обласної ради та голові Кіровоградської обласної державної адміністрації терміново вирішити питання щодо призначення керівника ОКВП "Дніпро-Кіровоград" в установленому порядку».

Якщо не враховувати перший і третій пункти (у них, пробачте за каламбур, - лише «вода»), то що виходить? Четвертим пунктом комісія рекомендує голові облради Сергію Шульзі не порушувати статут ОКВП «Дніпро-Кіровоград» і призначити генерального директора «в установленому порядку». А другим, - коли прочитати між рядками, - своєчасно подавати розрахунки на зростання тарифу.

Що водоканал і робить. 11 лютого Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, розглянула проект постанови про нові тарифи для абонентів обласного комунального виробничого підприємства «Дніпро-Кіровоград». Якщо комісія їх затвердить остаточно, то з 1 квітня абоненти водоканалу платитимуть 47,568 грн за куб. м. (Нині вартість 1 куб. м води — 45,972 грн.)

Про рішення ТКК ми попросили висловитися колишнього гендиректора ОКВП «Дніпро-Кіровоград», спитавши заодно про припинення контракту. Роман Ілик заявив буквально таке: «Я не коментую рішення керівництва. Що стосується звіту, то можу сказати лише те, що на всі запитання депутатів мною було надано аргументовані пояснення та підтверджуючі матеріали, в тому числі й розрахунки тарифів 2021 та 2022 років. Я знайомий з оприлюдненим звітом, і, наскільки я розумію, надані мною матеріали та пояснення задовольнили депутатів, недоліків у моїй роботі не виявлено».

Лишається платити більше й чекати чергової комісії. Може, вона дасть відповідь не тільки на запитання, чи правильно відбуваються призначення/звільнення у водоканалі. Цікаво було б, наприклад, почитати про те, чому вода в Кропивницькому - найдорожча серед обласних центрів в Україні.