Чому зірвалась сесія, чи справді замінування?

Перегляди: 1426

Про реальні причини, чому зірвалася сесія Кіровоградської обласної ради та що відбувається у депутатських кулуарах, кореспонденти CBN запитали у керівників апарату та депутатів різних політичних сил.

Сергій Шульга, голова обласної ради:

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Про сесію було відомо ще на початку лютого. Раніше, під час позачергової сесії, також повідомляли, що планується на 22 лютого планова сесія. Деякі окремі політичні сили виявили бажання перенести сесію через включення до неї бюджетних питань. Бюджет з обласної адміністрації надійшов у п'ятницю. По нашому регламенту він повинен пройти усі постійні комісії, тільки потім виноситися на сесію. Неявка депутатів – суто політичне питання».

Дмитро Лінько, заступник голови обласної ради:

«Питання на сесії не були розглянуті, тому що не з'явилися депутати. Мені здається, у час війни так поводитися неприйнятно і безвідповідально. Не можна ставити особисті політичні амбіції у вершину кута й обирати заручників з усієї області, яка чекає розв'язання проблеми. А замінування, мені здається, вже перетворюється на класику жанру в обласній раді, коли мінують, коли не хочуть якихось рішень приймати, щось робити, з'являються ті, хто мінує».

Ігор Волков, депутат обласної ради від партії «Слуга народу»

«Ну, пояснення очевидне. Те, що у порядку денному не було питання бюджету, змін до бюджету, - це всього-на-всього є лише приводом для того, щоб зірвати сьогоднішнє засідання. Цікаве полягає у тому, що політичні сили на Кіровоградщині продовжують з'ясовувати стосунки, і я думаю, що на кону в найближчих подіях намагання змін певних портфелів у керівництві облради. Наразі я не готовий казати, про які посади йде мова, але очевидно, що йдуть ігри, якими займаються політики місцевого розливу».

Олександр Чорноіваненко, голова фракції ВО «Батьківщина» у Кіровоградській облраді:

«Ми просили голову обласної ради, щоб ця сесія відбулася якщо і не сьогодні – 22 лютого, то через чотири-п'ять днів, де основним питанням має стати бюджет області. Я як член бюджетної комісії не ознайомлений з проєктом бюджету. На жаль, багато депутатів захворіли, тому ми й запропонували розглянути питання на наступному тижні. Нас не почули учора, нас не почули на погоджувальній раді й не поставили пропозицію нашу уніфікувати сесію й провести її один раз на початку березня».

Сергій Коваленко, голова бюджетної комісії Кіровоградської облради:

«Мене дивує відтермінування прийняття бюджетних рішень. Ми закликаємо колег й голів усіх фракцій оперативно розглянути проєкт змін до бюджету 2022 року. Я переконаний, що у цій ситуації всі депутати підпишуть звернення до голови обласної ради про проведення сесії, якнайшвидше. Коли ми пройдемо всі процедури, зможемо вимагати проведення сесії».

Олександр Горбунов, лідер фракції «За майбутнє» в обласній раді:

«Сесія не відбула через нерозуміння та відсутність діалогу голови обласної ради та голів фракцій. Я звертався до голови облради Сергія Шульги, аби перенести сесію на інший день. У зв’язку з тим, що депутати відсутні, деякі у відрядженні, а деякі на лікуванні. Також ми домовились економити час депутатів, які живуть в області. Бо люди не можуть їздити кожного дня для проходження сесії. Вчора ставили питання щодо підтримки, переносу сесії та інші, Шульга відмовився ставити їх на голосування. Якщо обласною радою керуватиме одна людина в оточенні декількох заступників, то це не демократія. Головам фракцій могли б і зателефонувати й запросити на діалог».

Отримати коментар ми намагалися й від заступника голови обласної ради Вадима Волканова. Проте він не вийшов з нами на зв'язок. 

Нагадаємо, депутати обласної ради оформили письмове колективне звернення, у якому закликали керівництво області провести бюджетну комісію, а за її результатами призначити засідання сесії на початок березня.