В Україні ввели воєнний стан. Що це означає

Перегляди: 1167

Відсьогодні в Україні у зв'язку з військовою агресією зі сторони РФ введено воєнний стан.

Відповідне рішення ухвалила Верховна Рада сьогодні вранці.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Під час введення воєнного стану можуть запроваджуватися такі заходи:

Використовувати потужності й трудові ресурси підприємств, установ і організацій усіх форм власності для потреб оборони, змінювати режим їхньої роботи, проводити інші зміни виробничої діяльності, а також умов праці відповідно до законодавства про працю.

Вводити комендантську годину.

Встановлювати особливий режим в'їзду та виїзду, обмежувати свободу пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також рух транспортних засобів.

Перевіряти документи у громадян, а в разі необхідності проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу і вантажів, службових приміщень і житла громадян, за винятком обмежень, встановлених Конституцією України.

Забороняти проведення мирних зібрань, мітингів, походів і демонстрацій, інших масових заходів.

Може обмежуватися право на вільне пересування.

Також обмежується право власності через примусове відчуження майна у фізичних та юридичних осіб на потреби оборони. Слід сказати, що законом передбачена компенсація за таке вилучення, а також повернення майна в разі його збереження при використанні в період воєнного часу.

Дещо обмежуються і трудові права через введення трудової повинності. Але, разом з тим, законом передбачається соціальний захист, право на відпочинок і мінімальна заробітна плата.

У період воєнного стану не можуть обмежуватися такі фундаментальні права людини, як право на життя, на повагу гідності, на свободу та особисту недоторканність, право на рівність перед законом, право на житло.

В умовах воєнного часу забороняється проведення виборів, референдумів, страйків; не можна вносити зміни до Конституції.

Невиконання вимог правового режиму воєнного стану тягне за собою відповідальність.

Нагадаємо, близько 5 ранку сьогодні російські війська атакували Україну з боку Росії, Білорусі та Криму.