У Верховну Раду подали законопроєкт про заборону московського патріархату на всій території України

Перегляди: 2408

В Україні планують повністю заборонити діяльність Московського патріархату православної церкви.

Документ оприлюднили на сайті Верховної Ради України.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Законопроєкт "Про заборону Московського патріархату на території України", ініціатором якого виступила народна депутатка від політичної партії ВО "Свобода" Оксана Савчук, вже внесли на розгляд у Верховну Раду.

«Метою ухвалення законопроєкту є захист нацбезпеки і територіальної цілісності України, запобігання колабораціонізму, припинення розпалювання міжрелігійної ворожнечі та дестабілізації релігійного середовища в Україні», – сказано в повідомленні.

У цьому законопроєкті пропонують заборонити діяльність Московського патріархату – російської православної церкви та релігійних організацій, які є частиною російської православної церкви, у тому числі Української православної церкви(МП), на всій території України.

Також передбачено, що вся церковна власність найвищих органів церковної влади та управління Російської православної церкви в Україні і релігійних організацій, які є частиною РПЦ в Україні, у тому числі Київської митрополії УПЦ, синодальних установ, управління єпархій, впродовж 48 годин з дня ухвалення цього закону інвентаризується і націоналізується у порядку встановленому Кабміном України.

Водночас релігійні громади, монастирі і духовні навчальні заклади Московського патріархату можуть змінити свою підлеглість впродовж 14 днів з дня набрання чинності цим законом відповідно до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації".

Свято-Успенська Києво-Печерська лавра, Свято-Успенська Почаївська лавра та інші архітектурні пам'ятки державного значення, що перебувають у власності або користуванні РПЦ, перейдуть у власність держави.

Під час зміни підлеглості релігійних громад, монастирів і духовних навчальних закладів Московського патріархату СБУ перевірятиме інформацію щодо антиукраїнської чи будь-якої антидержавної діяльності або колабораціонізму з російським агресором. В разі підтвердження цієї інформації винні будуть притягнуті до кримінальної відповідальності згідно з чинним законодавством.