У Кропивницькому не вистачає житла для переселенців

Перегляди: 5552

Про брак вільної житлової площі в Кропивницькому розповіла директорка агенції нерухомості «Респект», голова Кропивницької Асоціації спеціалістів з нерухомості Оксана Слатніцька.

За офіційними даними від ОДА/ОВА на території області вже мешкають 26,5 тисячі вимушених переселенців. Точної статистики агенції нерухомості не вели, але щоденно до них звертаються десятки людей, які потребують житла.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

В перші тижні війни найбільше запитів на житло було від людей з Харківщини, зараз додалася значна кількість евакуйованих з Донецької та Луганської областей.

Різні агенції нерухомості міста обʼєдналися для більш ефективної роботи, створені спільні групи, де концентрується інформація щодо вільного житла та запитів тих, хто його потребує.

Перший місяць після повномасштабного нападу росії в АН «Респект» житло для внутрішньо переміщених осіб шукали безплатно, згодом повернулися до комерційної форми роботи через необхідність підтримувати існування агенції, але для переселенців і зараз рієлтори все ж надають послуги з половиною вартості, в окремих випадках і без оплати.

На сьогодні є потреба в усіх типах житла: приватний сектор, квартири, частини будинків, будь-які за площею та розташуванням. Спільна проблема всієї сфери оренди нерухомого майна — попит перевищує пропозицію як мінімум в десятки разів.

Також агенції не мають зараз повноцінної можливості займатися своєю діяльністю, оскільки реєстри нерухомого майна закриті, продавати й купувати нерухомість зараз немає змоги.

На сьогодні в місті велика потреба в житлі, яке можна здати в оренду. Зі свого боку рієлтори пропонують всім клієнтам, які виставляли своє житло на продаж, поки що надати його в оренду. Також тим, хто зараз перебуває за кордоном, пропонували передати вільні помешкання в оренду переселенцям. Здебільшого люди погоджуються.

У Кропивницькому відомі поодинокі випадки перевищення середньої вартості оренди житла орендодавцями, але загалом рівень цін залишається сталим. В цілому люди згуртовуються щодо питання надання житла постраждалим від війни, передають в користування також присадибні ділянки, інструмент, запаси консервації та інше.

Рієлтори закликають людей, у яких є будь-яка можливість надавати своє помешкання в оренду хоча б тимчасово, допомагати людям, які мають нагальну потребу в житлі.