Директор амбулаторії Боб Спенсер розповів про медиків-волонтерів та роботу в Кропивницькому

Перегляди: 1568

Медичний директор гуманітарної міжнародної організації «Сумка Самарянина» Боб Спенсер розповів про волонтерський колектив медиків, досвід та перші враження від роботи в Кропивницькому.

Амбулаторія відкрилася 4 квітня на території Центральноукраїнського національного технічного університету. Зараз у тимчасовому медичному закладі працюють 23 фахівці та перекладачі, які допомагають спілкуватися пацієнтам з лікарями й іншим медичним персоналом. Частина помічників - кропивничани.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

https://cbn.com.ua/2022/04/04/u-kropyvnytskomu-vidkrylasya-nova-ambulatoriya-foto/

Організація «Сумка Самарянина» служить у понад сотні країн, намагається охопити якомога більшу кількість постраждалих регіонів. Не лише від воєнних дій, але і від стихійних лих, техногенних катастроф, голоду та інших катаклізмів.

Для організації медичної допомоги постраждалим у певному регіоні спочатку виїжджає команда для аналізу події, згодом розвертається робота відповідно до потреб та підбираються спеціалісти. У нашій країні було вирішено розгортати амбулаторії саме в тилових регіонах, для медичної допомоги людям, які рятуються від війни.

До роботи в амбулаторії залучені медики-волонтери, які прибули до України з Австралії, Домініканської Республіки, Колумбії, Канади, Великобританії, Німеччини. До приїзду в наше місто дехто з них вже був у відрядженнях в інших гарячих точках, для декого робота в Україні - перший досвід подібної діяльності.

У перший тиждень роботи до амбулаторії за медичними консультаціями звернулися більше 300 пацієнтів. Спочатку це були переважно місцеві жителі, зараз - в основному переселенці. В цьому і є основна мета роботи амбулаторії: допомагати там, де потрібно більше уваги, тобто саме постраждалим від війни. Також спеціалісти почали виїжджати з пересувним кабінетом до мешканців територіальних громад.

За словами Боба Спенсера, змін у штаті лікарів та персоналу поки не передбачається, потреби в цьому немає, міська система охорони здоров’я працює в повному обсязі, лікарі ж амбулаторії надають первинну допомогу. Але колектив постійно тримає зв’язок з представниками Міністерства охорони здоров’я в області та готовий швидко реагувати на зміну обставин. В цілому передбачена штатна ротація волонтерів амбулаторії.

Лікар також розповів про особливості роботи в нинішніх умовах. Більшість людей звертаються за допомогою або через проблеми зі здоров’ям, які початково спричинені високим рівнем стресу, або з хронічними захворюваннями, загострення яких теж спровокував довготривалий стрес.

Гуманітарна місія є християнською, тому за можливості волонтери також надають психологічно-духовну підтримку. Медики амбулаторії відзначають, що у всіх постраждалих від воєнних конфліктів світу зазвичай схожі проблеми зі здоров’ям та моральний стан. Але все ж волонтери, які мають досвід допомоги людям з різних країн, вражені внутрішньою силою, стійкістю та згуртованістю українців.

[gallery type="rectangular" td_select_gallery_slide="slide" td_gallery_title_input="Фото Ігоря Філіпенка, CBN" ids="122963,122964,122965,122966,122967,122968"]