«Мало вас бомбили». Як кропивничанка заробила (заробляє?) на біженцях із Харкова

Перегляди: 10688

Двокімнатна квартира у напівпідвальному приміщенні за 13 тисяч гривень на місяць плюс комуналка (якби жильці не наполягли на перерахунку, то «влетіли» б ще на кілька тисяч). Саме такі умови запропонувала харків’янам кропивничанка.

Ми поки не називаємо ім’я та прізвище власниці помешкання. Ключове слово тут - «поки». Бо, якщо взнаємо, що вона, незважаючи ні на що, продовжує свій «бізнес» - обов’язково оприлюднимо.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Історія, яку хочемо вам повідати, - проста, як п’ять копійок. Ну, чи як тринадцять тисяч гривень.

- Ми зняли квартиру десятого березня. Договір був підписаний до десятого квітня, - розповідає харків’янка Світлана. - Майже за двадцять тисяч, виходить, ми зняли цю квартиру: тринадцять тисяч — оренда, чотири тисячі — комісія ріелтора, ну і комунальні ще. Це було напівпідвальне приміщення. Здала нам квартиру приємна жінка, бабуся навіть, я би сказала. А потім потихеньку почала нахабніти.

У квартирі жило одинадцять вимушених переселенців з Харкова.

- Ми вже виїхали. З наших там уже ніхто не лишився. Не ризикнули, - каже Світлана.

Колишня сусідка Світлани по житлу в напівпідвалі Ірина розповідає, що власниця ледь не «кинула» їх на оплаті комунальних послуг:

- Вона нам зразу сказала, що доставка газу коштуватиме 920 гривень. Я спеціально пішла в «Кіровоградгаз» з нашим договором, попросила зробити роздруківку по доставці газу. 224 гривні вийшло. Коли я показала хазяйці квартири цю квитанцію, вона її порвала на дрібні шматочки і кинула мені в обличчя. Сказала, що ми гнилі люди, аферисти, щоб не доїхали, куди ми їдемо. І взагалі, за її словами, «мало нас бомбили». Ми виїхали в результаті в Одесу, бо в Кропивницькому неможливо було знайти житло. Двадцять п’ять тисяч плюс сімдесят п’ять відсотків агенції - такі цифри навіть чули. А в Одесі зараз платимо сім тисяч за однокімнатну квартиру без усяких агентств.

Ми, звісно ж, не могли не спитати думку власниці квартири. Виявляється, харків’яни практично скористалися її добротою і лишили не дуже приємні спогади про себе:

- Які переселенці на мене скаржаться? Одинадцять чоловік, які жили на шару, це ви про них? Машинка пральна після них не працює, треба нову купувати, двері поламали, замок поламали. Тринадцять тисяч для одинадцяти чоловік - хіба це не шара? А дайте одинадцять постілей, а дайте... Так, я після операції, ледве розмовляю. Все.

Ріелтор, який привів переселенців у злощасну квартиру, говорить, що нині житло в Кропивницькому таки трохи подорожчало. Але не критично:

- Перед цим квартира здавалася подобово. Тому місячна ціна, плюс-мінус, десь так і виходило. Ціни зараз виросли порівняно з тим, що було до війни. Хоча, скажу вам, по Великій Перспективній, на Студентському бульварі ціни й тоді були немаленькі, бо в нас було багато іноземних студентів. Зараз усе залежить від того, наскільки сильно хочуть заробити власники помешкань.

За даними аналітичної системи YouControl, на «героїню» цього тексту оформлено шість об’єктів нерухомості. Також у її «послужному списку» - кілька судових справ, категорія однієї з яких вказана як «спори, що виникають із договорів надання послуг», та чотири виконавчі провадження (з них три — про стягнення боргів за комуналку).

Хочеться вірити у краще, особливо зараз. Але це не означає, що галочку напроти прізвища власниці напівпідвалу ми зняли. Почекаємо — а там буде видно, чи справдилися сподівання.