Як живе театр імені Кропивницького під час війни

Перегляди: 2744

Колективу Кіровоградського академічного українського музично-драматичного театру імені Кропивницького, як і працівникам інших закладів культури, від початку повномасштабної війни довелося підлаштовуватися під нові реалії.

Відновити театральну діяльність хоча б у формі волонтерської, наприклад, виїзних вистав для вимушених переселенців, як це роблять деякі інші заклади, не вдалося.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

[caption id="attachment_123612" align="aligncenter" width="640"] Помічниця режисера Тетяна Попова. Фото Мирослави Липи, CBN[/caption]

Від цього відмовились і через пряму небезпеку для колективу перебувати задля репетицій в приміщенні театру, і через те, що ще до початку повномасштабної війни з росією наш театр, який є культурною візитівкою міста, залишився без головного режисера та ще кількох членів творчого колективу.

Актори та члени художньої групи служать у театрі на контрактній основі, а за відсутності керівника неможливо проводити конкурс та затверджувати нових працівників чи подовжувати термін угоди співробітникам, у яких завершився термін дії контракту.

[caption id="attachment_123611" align="aligncenter" width="640"] Акторка Дар’я Скрипник-Завгородня. Фото Мирослави Липи, CBN[/caption]

Адміністративний і технічний склад театру наразі працюють над збереженням матеріальних фондів та підтримують внутрішню діяльність закладу. На початку повномасштабного нападу росії за одноголосної ініціативи всього колективу відправили 178 тисяч гривень на потреби ЗСУ.

Акторський та художній колектив за неможливості творчої діяльності максимально долучився до волонтерства. Так, акторки сушать овочі та передають у волонтерські осередки, які постачають продовольство для наших воїнів. Також плетуть маскувальні сітки, шиють спорядження для армії.

Актори та частина режисерського складу допомагають і вимушеним переселенцям — налагоджували роботу в гуманітарному центрі «Територія успіху» в перші дні його створення, троє з них вже другий місяць щоденно працюють там. Ще двоє залучені до роботи волонтерського осередку KropHub.

[caption id="attachment_123610" align="aligncenter" width="640"] Актор Євген Скрипник. Фото Ігоря Філіпенка, CBN[/caption]

За індивідуальною ініціативою актори проводять розважальні імпровізації для дітей, яким довелося знайти прихисток від війни в нашому місті. У найближчих планах - розширювати таку діяльність.

У мріях працівників театру - закінчення війни, нарешті обраний головний режисер, премʼєри, глядачі, нові глибокі патріотичні вистави. А наразі всі працюють на те, щоб наближати спільну перемогу.