Родичі зниклих безвісті мають право отримувати пенсії

Перегляди: 1043

Отримати пенсію мають право непрацездатні члени родини зниклої безвісті людини незалежно від тривалості страхового стажу.

Зниклими безвісті вважають – людей, які зникли за особливих обставин, якими вважаються збройний конфлікт, воєнні дії, тимчасова окупація частини України, надзвичайні ситуації природного чи техногенного характеру.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Хто має право отримувати пенсію?

  • чоловік (дружина), батько, мати, якщо вони є особами з інвалідністю або досягли пенсійного віку;
  • діти зниклого безвісти, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років.
  • Діти, які навчаються за денною формою навчання, до закінчення такими дітьми навчальних закладів, але не довше ніж до досягнення ними 23 років, та діти-сироти – до досягнення ними 23 років незалежно від того, навчаються вони чи ні;
  • усиновлені діти, пасинок і падчерка (якщо вони не одержували аліментів від батьків);
  • чоловік (дружина), а в разі їх відсутності – один з батьків або брат чи сестра, дідусь чи бабуся зниклого безвісти незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) не працюють і зайняті доглядом за дитиною (дітьми) зниклого безвісти до досягнення нею (ними) 8 років;
  • особи, які були на повному утриманні або одержували допомогу від зниклого безвісти, що була для них постійним і основним джерелом засобів до існування.

    Члени сім’ї зниклого безвісти, для яких його допомога була постійним і основним джерелом засобів до існування, але які й самі одержували пенсію, мають право, за бажанням, перейти на пенсію у зв’язку з втратою годувальника.

Право отримати пенсію у зв’язку з втратою годувальника можна через один місяць з дня внесення інформації про безвісне зникнення особи до Єдиного реєстру досудових розслідувань або до Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин.

Виплати припиняються з дня знаходження місцеперебування зниклої особи, місця поховання чи місцезнаходження її останків.


Джерело: Олександрійська міська рада