В Україну надійдуть ракети з лазерним наведенням і безпілотники-камікадзе

Перегляди: 2082

Переклад статті The Washington Post зі скороченнями. Текст повністю - на сайті WP.

Адміністрація Байдена звертається до оборонних компаній, щоб доповнити озброєння та інше обладнання, яке вона надає із запасів США.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Пентагон розширює поставки комерційно доступного озброєння та військового обладнання в Україну, наголосивши, зокрема, на закупівлі безпілотників, ракет з лазерним наведенням, біноклів тощо на загальну суму 136 мільйонів доларів. Зброя та обладнання, які військове відомство закуповує в американських компаній, - окрема категорія військової допомоги. Раніше Сполучені Штати вже надали Україні величезну кількість озброєння з наявних запасів Пентагону. Закупки - 70-міліметрові ракети вартістю 22,6 мільйона доларів США, відомі як удосконалена система точного вбивства і які можна запускати з гелікоптерів, та 17,8 мільйона доларів за додаткові безпілотники Switchblade. Пентагон також закупить портативні дрони спостереження Puma за 19,7 мільйона доларів.

Білл ЛаПланте, заступник секретаря Пентагону з питань закупівель та обслуговування, заявив журналістам у п'ятницю, що Міністерство оборони має 300 мільйонів доларів США у затвердженому Конгресом фінансуванні для витрат на комерційно доступне військове обладнання. Окремо, сказав ЛаПланте, Пентагон веде переговори з оборонними підрядниками щодо заміни тисяч зенітних ракет Stinger і протиброньових ракет Javelin, які вже надіслав Україні зі своїх запасів.

Оголошення ЛаПланте було першим із двох заяв Пентагону в п’ятницю, в яких окреслено додаткову підтримку Україні. За словами чиновників, окремий пакет допомоги — на загальну суму 150 мільйонів доларів — артилерійські снаряди, антиартилерійські радари, радіоелектронне та інше обладнання — розроблене для потреб, характерних лише для бойових дій на Донбасі.

Обладнання, яке закуповується у американських оборонних фірм, має низку можливостей. Наприклад, передова система точного вбивства працює шляхом перетворення недорогих боєприпасів на керовану зброю. Сили США використовували систему для посилення вогневої потужності гелікоптерів та винищувачів.

За словами представників оборони, Switchblades, які також називають дронами-камікадзе, потребують незначної підготовки для роботи, і вони вже довели свою ефективність проти російської армії. Безпілотники для спостереження Puma розширять можливості України зі збору розвідувальних даних.

Міністр оборони Ллойд Остін заявив законодавцям на початку цього тижня, що Пентагон перебуває у «досить гарній формі», коли йдеться про постачання Україні зброї, щоб відбити російське вторгнення, зберігаючи при цьому мінімально необхідні запаси для захисту Сполучених Штатів.

Деякі республіканці сумніваються в цьому. Сенатор Джон Бузман (Арканзас) сказав Остіну, що його контакти в оборонній промисловості стурбовані «проблемами, з якими вони стикаються, намагаючись збільшити темпи виробництва і скорочуючи терміни виконання».

Також сумніви висловила сенаторка Ліза Мурковська з Аляски. За її словами, українці не надто добре користуються джавелінами. На це Остін відповів, що не чув таких скарг.

Пентагон нещодавно відновив свою програму підготовки українських військових, використовуючи місця за межами зони бойових дій, щоб навчити невелику кількість персоналу керувати збройними системами, які надають Сполучені Штати. Потім ці групи вояків повертаються в Україну і показують своїм колегам, чого вони навчилися.

Конгрес розглядає прохання президента Байдена на $33 млрд додаткової підтримки Україні, включаючи $20 млрд допомоги на безпеку.

«Щоб Україна досягла успіху в цій фазі війни, її міжнародні партнери, у тому числі США, повинні продовжувати демонструвати єдність і рішучість забезпечити безперебійне надходження зброї та боєприпасів в Україну, – заявив Байден. - Конгрес має швидко надати запитуване фінансування для зміцнення України на полі бою та за столом переговорів».