Некласичний погляд на класику: кропивницькі журналісти створили подкаст «Шева, Леся і Франко»

Перегляди: 1359

Кропивницькі журналісти Дар'я Романська та Андрій Богданович створили подкаст про класиків української літератури, головна мета якого - зняти «бронзу з пам'ятників» та показати звичайне людське життя видатних письменників.

«Основним поштовхом для започаткування проєкту стало повномасштабне вторгнення рашистів, тому що після цього я почала активно цікавитися саме нашою класичною літературою, адже раніше я все-таки надавала перевагу нон-фікшну, - розповіла про створення подкасту його ініціаторка Дар'я Романська. - Ну і коли я почала багато читати про це, мені треба було з кимось це обговорити. Мені дуже пощастило, що у мене є і чоловік, і напарник, і друг за інтересами Андрій Богданович, з яким ми дуже багато про це спілкувалися».

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Журналістка говорить, що спочатку хотіла зробити проєкт більш пізнавальним: планувала залучати літературознавців і розповідати про письменників на академічному рівні. Але потім зрозуміла, що, по-перше, це буде складніше організувати, а по-друге, цікаво було б поговорити про письменників у неформальній, «живій» бесіді: «Насправді літературознавчі дослідження мене лякають ще зі школи. Мені це здається чимось таким, у чому легко можна заплутатися. Тому інформацію ми беремо з гугління найрізноманітніших статей, з книг класиків (паперових, адже я люблю саме їх, ну й аналітика. Хоча, це скоріше результати нашого з Андрієм спілкування».

Перший випуск подкасту вийшов позавчора, 17 травня, і присвячувався розкриттю постаті одного з найвизначніших та найвідоміших поетів України - Тараса Шевченка. Наступний журналісти хочуть зробити про Марка Вовчка. У планах - розкрити поетесу як емансиповану жінку, справжню революціонерку свого часу, розповісти про неї так, як би ніколи не навчили у школі.

«Зараз найбільшим відкриттям для мене є, що наші класики, про яких складається враження, що вони масивні і "забронзовані", насправді є людьми з надзвичайно цікавими долями», - ділиться Дар'я Романська.

Загалом у першому сезоні подкасту організатори планують записати не менше 10 випусків. У подальшому, ймовірно, розбиватимуть їх на певні тематичні блоки і охоплюватимуть інші часові періоди в літературі.

Послухати подкаст «Шева, Леся і Франко»:

YouTube

Apple Podcasts

Anchor


Джерела: Дар'я Романська у бесіді з CBN

Фото: Дар'я Романська у Facebook