У Кропивницькому влаштували виставку старовинних сорочок із Кіровоградщини (фоторепортаж)

Перегляди: 1870

19 травня у Кропивницькому етнолабораторія «Баба Єлька» влаштувала виставку старовинних вишитих сорочок з Кіровоградщини.

Подібна виставка в місті проводиться втретє. Першу виставку організовували позаминулого року разом з Анною Барановою, вишивальницею та фахівчинею з традиційної народної вишивки з Харкова, тоді були представлені також 10 сорочок з Харківщини.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

На нинішній виставці експонували близько 20 сорочок, привезених з етнографічних експедицій Кіровоградщиною та декілька придбаних спеціально для колекції.

Найціннішу у колекції сорочку із села Цвітне створювала жінка 1880 року народження. Ця сорочка, яку знайшли на горищі, є унікальним зразком з вишивкою доброкарівського типу, тобто ще до звичної для нас червоно-чорної вишивки технікою «хрестик».

Ще одним цікавим експонатом є сорочка, яку принесли волонтерам як ганчірку, для плетіння маскувальних сіток, до того її знайшли на смітнику. Волонтери передали річ до етнолабораторії. Це сучасна сорочка, вишита гладдю у 50-х роках минулого сторіччя.

Інна Тільнова, співзасновниця проєкту «Баба Єлька», розповіла про те, що «вишиванка» - це вже сучасна назва та зразки крою й пошиття, в селах баби це слово не вживають, називають «сорочками».

Вишивка у масовому виробництві одягу - це зазвичай машинна оздоба з простими сюжетами та схемами, що не мають історичної відповідності. Наші регіональні узори — це традиційні червоно-чорні квіти та орнаменти.

«Традиційна культура красива, всі виглядають шляхетно у народному вбранні, але ми вважаємо, що саме старовинні речі не можна одягати, вони мають бути експонатами», - підкреслює Інна.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN