Топ-100 журналу Time: що Байден написав про Зеленського, а Навальний - про путіна

Перегляди: 1915

Американський журнал Time оприлюднив список ста найвпливовіших людей світу 2022 року. Рейтинг традиційно поділений на розділи: «Артисти», «Новатори», «Титани», «Лідери», «Ікони» й «Піонери». До «лідерів» увійшли президент України Володимир Зеленський, який раніше став найвпливовішим у світі за версією читачів, та президент росії володимир путін.

Про кожного з лауреатів журналу є невеликий текст, написаний кимось не менш відомим. Автором статті (есе?) про Зеленського став президент США Джо Байден. Про путіна журнал попросив висловитися російського опозиціонера, який відбуває дев’ятирічний строк у колонії суворого режиму, Олексія Навального.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

CBN переклало обидва тексти.

Джо Байден про Володимира Зеленського

Коли Володимир Путін розпочав жорстоку війну проти України і українцям потрібен був лідер, слова Володимира Зеленського пролунали на весь світ: «Президент тут».

У президенті Зеленському народ України має лідера, гідного їхньої хоробрості та стійкості, адже громадяни всієї країни — власники магазинів і солдати, кравці та водії вантажівок — борються за свої домівки та свою свободу. Щоразу, коли ми спілкуємось, я чую в голосі президента Зеленського невблаганну рішучість людини, яка глибоко вірить у свій обов’язок перед народом і щодня, у цю темну й важку годину, веде свою націю.

Народи вільного світу, натхненні прикладом президента Зеленського, стали згуртованішими, рішучішими та цілеспрямованішими, ніж будь-коли за останній час. За підтримки США та наших союзників і партнерів він залишив свій слід в історії та довів світу, що Україна протримається довго, а її народ зрештою реалізує демократичне майбутнє, якого давно бажає.

Олексій Навальний про володимира путіна

Можливо, справжня місія Володимира Путіна – давати уроки. Всім — від світових лідерів і експертів до простих людей. Особливо добре йому це вдалося в 2022 році.

Він ще раз нагадав нам, що шлях, який починається з «лише фальсифікації виборів», завжди закінчується диктатурою. А диктатура завжди веде до війни. Це урок, який ми не мали б забувати.

Світові лідери роками лицемірно говорили про «прагматичний підхід» і переваги міжнародної торгівлі. Таким чином вони отримували вигоду від російської нафти і газу, а влада Путіна посилювалася. Через санкції та військово-економічну допомогу ця війна коштуватиме в сотні разів дорожче тих вигідних нафтогазових контрактів, підписання яких раніше святкували шампанським.

Путін нагадав усім нам про «качиний тест»: якщо щось схоже на качку, плаває, як качка, і крякає, як качка, то, ймовірно, це качка.

Та ж логіка: якщо хтось знищує незалежні ЗМІ, організовує політичні вбивства та дотримується своїх імперських марень, то це божевільний, здатний спричинити криваву бійню в центрі Європи в 21 столітті. І не треба обійматися з ним на міжнародних форумах.

Просто зараз Путін також дає урок, як звести нанівець економічні здобутки своєї країни за 20 років.

Однак відповідь на головне запитання — як зупинити злого божевільного з армією, ядерною зброєю та членством у Раді Безпеки ООН, — ще не знайдено. І ми повинні знайти цю відповідь.