На Кіровоградщині оштрафували автозаправку, яка завищувала ціни на пальне

Перегляди: 11422

За результатами перевірок фахівці Держпроспоживслужби з'ясували, що на одній із заправок області завищують ціни на пальне, автозаправочну станцію оштрафували.

Останнім часом до Держпродспоживслужби в Кіровоградській області почали надходити скарги про надмірно завищені ціни на пальне, відсутність розрахункових документів, відмову у вільному виборі засобів розрахунку тощо.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Так, на виконання доручення Прем’єр-міністра України спеціалісти Головного управління Держпродспоживслужби області почали проводити позапланові перевірки дотримання підприємствами на роздрібному ринку пального вимог щодо формування, встановлення та застосування державних регульованих цін.

За результатами перевірок фахівці встановили, що одна із заправок установлювала завищені ціни на бензин, що призвело до отримання необгрунтованої виручки.

За порушення порядку формування, встановлення та застосування державних регульованих цін на паливо до автозаправки застосують адміністративно-господарські санкції, передбачені ст. 20 Закону України "Про ціни та ціноутворення" (йдеться про "вилучення необґрунтовано одержаного прибутку, що становить позитивну різницю між фактичною виручкою від продажу товару та виручкою за цінами, сформованими відповідно до запровадженого способу регулювання та штраф у розмірі 100 відсотків необгрунтованого прибутку").

З 20 травня Кабмін скасував регулювання цін на пальне,встановлюючи торговельні надбавки, що застосовувались при роздрібній реалізації пального. При цьому піприємства, як і раніше, зобов’язані завчасно декларувати ціни у разі їх підвищення більш, ніж на 5%. Декларування зміни роздрібних цін на товари здійснюється через офіційний веб-сайт Держпродспоживслужби з використанням кваліфікованого електронного підпису.

Держпродспоживслужба нагадує, що завищення цін в умовах воєнного стану є неприпустимим, а порушення правил ведення підприємницької діяльності матиме наслідки у вигляді штрафів та інших заходів адміністративного впливу.


Джерело: Головне управління Держпродспоживслужби у Кіровоградській області