Як війна вплинула на вартість борщу

Перегляди: 1489

У січні, за місяць до повномасштабного вторгнення росії, ми писали про подорожчання борщового набору. Сьогодні, через три з лишком місяці після початку бойових дій, ми вирішили порівняти, наскільки змінилася ситуація.

Отже, як і раніше, ми збираємо продукти для приготування трьох літрів українського борщу.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

 

Ціна борщу загалом: близько 350,3 грн. Порівняно з січнем (261 грн ) ціна виросла майже на 100 грн.

Згідно з інформацією Державної служби статистики, у Кіровоградській області порівняно з січнем у квітні 2022 року у середньому вартість цибулі виросла на 31%. На 19% - картоплі, на 30% - моркви і на 18% - буряка. На інші продукти теж суттєво підвищилися ціни. Одна з причин такого подорожчання овочів - окупація територій, на яких їх переважно вирощували.

За інфографікою, розміщеною на ресурсі «Сади перемоги», близько 42% від фруктів та овочів, врожай з яких Україна збирала раніше, ми не зможемо отримати через війну з росією та окупацію частини територій. Серед овочів, частка яких суттєво скоротиться, картопля (на 36%), цибуля (на 46%), помідори (на 68%), морква (на 38%) та інші.

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка прогнозує, що найближчими місяцями ціни на свинину та всі види м’яса будуть поступово збільшуватися, але не швидкими темпами. «Причинами подорожчання м’яса у воєнний період є ріст цін на енергоресурси та складна логістика. Корми, які складають більше 60% собівартості м’яса, найближчим часом не будуть гостро впливати на кінцеву ціну для споживача. Через заблоковані українські порти експорт кормів для худоби зупинений, що впливає на роботу тваринницького комплексу в східних країнах, адже саме Україна виробляє та постачає найбільш протеїнові корми цьому регіоні», – зазначає він.

Як говорять фахівці аналітичного відділу асоціації «Свинарі України», наприкінці весни найпомітніше здорожчання торкнулося не преміальних стейку та вирізки, які подорожчали на 1,1 та 1,5 грн/кг, а «пікнікових» ошийка та грудинки — плюс 3,2 та 3,5 грн/кг до середньої ціни квітня відповідно. Крім цього, досить помітно зросла в ціні тазостегнова частина, додавши 2,25 грн/кг у середньому — з 114,3 грн у квітні ціна кілограма сягнула 116,6 грн/кг в середньому за підсумками травня.

Окрім проблеми з окупованими територіями, ціна на овочі, як і на всі продукти загалом, пов’язана з дефіцитом пального та чергами на кордоні, пише «Економічна правда». Адже через брак вітчизняної продукції українські продавці змушені збувати імпорт. Наприклад, огірки та помідори завозитимуть з Туреччини. Також значні обсяги овочевого імпорту припадають на Польщу та Нідерланди.

[gallery type="rectangular" td_select_gallery_slide="slide" td_gallery_title_input="Фотогалерея" ids="128143,128144,128145,128146,128147,128148,128149,128150,128151,128152,128153"]