Чи вистоїть Сєвєродонецьк? (переклад з The New York Times)

Перегляди: 1191

Переклад замітки з поштової розсилки The New York Times

Здавалося, російські війська готові взяти Сєвєродонецьк, східне місто, де Україна та росія тижнями ведуть боротьбу за зруйновані квартали.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Українські військові повідомили, що росіяни витіснили українські війська з центру міста та знищили мости через річку Сіверський Донець. «Швидше за все, сьогодні-завтра вони кинуть усі резерви для захоплення міста», – сказав очільник області Сергій Гайдай.

Якщо російським силам вдасться захопити Сєвєродонецьк, це дасть їм ключову перемогу в прагненні загарбати весь Донбас. Лише Лисичанськ — місто-побратим за річкою Сіверський Донець — залишиться останнім великим міським центром в руках українців у Луганській області.

Сєвєродонецьк має символічне значення для України. Після того, як у 2014 році Луганськ і більшу частину однойменної області були захоплені підтримуваними Москвою бойовиками, Сєвєродонецьк став де-факто столицею регіону.

І все-таки падіння Сєвєродонецька навряд чи стане поворотним моментом у війні, вважають спостерігачі. Більшість очікує, що конфлікт триватиме, і жодна зі сторін не готова брати участь у мирних переговорах, поки бойові дії не припиняться, або якась одна сторона не отримає вирішальну перевагу.

У зв’язку з тим, що війна затягується, європейські лідери по-новому дивляться на свою стратегію. Зростає тиск на Захід, щоб пришвидшити поставки зброї.

У Європі зростає занепокоєння з приводу шкоди їхнім економікам через інфляцію та високі ціни на енергоносії. Багато хто також прагне знайти шлях, навіть і через тимчасове припинення вогню, щоб вивести українське зерно та продукти харчування на світовий ринок.

Лідери трьох найбільших країн Європи — Франції, Німеччини та Італії — планують відвідати Київ, можливо, вже цього тижня.

____

8 червня у своєму щоденному зверненні Президент Володимир Зеленський заявив: Сєвєродонецьк залишається епіцентром протистояння на Донбасі. Це дуже жорстока битва, дуже важка. Мабуть, одна з найважчих протягом всієї цієї війни. Багато в чому саме там зараз вирішується доля нашого Донбасу.

Сьогодні, 14 червня, голова Луганської ОВА Сергій Гайдай написав у своєму телеграм-каналі: «У Сєвєродонецьку ситуація вкрай загострена – росіяни нищать багатоповерхівки та "Азот".

Штурм міста триває вже котру добу поспіль. Артилерією противник руйнує вщент багатоповерхівки та об’єкти промисловості».