Потісніться або вибирайтеся: на приміщення кропивницького ПТУ претендує університет-переселенець

Перегляди: 17596

До CBN звернувся колектив Кропивницького вищого професійного училища №9. За словами педпрацівників, у приміщення училища планують перевести Донецький державний університет внутрішніх справ. Однак говорять про це поки неофіційно, жодних рішень ще не приймали. При цьому доля самого училища невідома - пропонують або потіснитися з університетом, або переїхати до чотирьох вільних кабінетів Центральноукраїнського вищого професійного училища імені Миколи Федоровського.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

У понеділок, 13 червня, педагогічний колектив дев’ятого училища збирався на нараду за ініціативи профспілкового комітету, на якій прийняли звернення до управління освіти та виконавчого комітету Кропивницької міської ради щодо подальшої долі закладу.

Директор училища Олександр Рацул наголошує, що питання про ущільнення чи переміщення навчального закладу на сьогодні обговорюється лише на словах:

- На сьогоднішній день ніяких документів про підтвердження якихось дій немає. Буквально вчора, у понеділок, за ініціативи профспілкового комітету були збори трудового колективу, на яких я як директор доповів педколективу про ситуацію. Було сказано про те, що, враховуючи ситуацію, ми розуміємо, що відбувається, і будемо підтримувати навчальні заклади, які переселяються з інших регіонів. Але хотілось би зауважити, що наш заклад за близько шістдесят років свого існування має певні напрацювання, тому просто так переміститися неможливо.

Директор наполягає на тому, що зміни не мають бути раптовими, тому є пропозиція залишити хоч би один з корпусів училища під його студентів. Він зазначає: освітянське керівництво запевнило його, що раптового переїзду закладу не буде.

Вчора, 14 червня, на зустріч до педагогічного колективу училища прийшли начальниці управління освіти Кропивницької міської ради Лариса Костенко та департаменту освіти та науки Кіровоградської ОДА/ОВА Ельза Лещенко.

Лариса Костенко повідомила, що колектив училища як юридична особа збережеться, незмінною залишиться і зарплатня викладачів. Проте наразі розглядається питання ущільнення, або, можливо, і часткового переїзду закладу:

- Ми вам обіцяємо, що ви є як колектив, але у приміщеннях ПТУ доведеться ущільнитися. Не тільки вашому закладу, а й іншим. Ми розглядаємо питання ущільнення, можливо, частково і переїзду. Якщо нам потрібно буде переміститися в інше приміщення ПТУ, ми будемо переміщуватися. І не тільки ваш заклад. Усі заклади ПТУ Кропивницького існуватимуть у певних приміщеннях. Але частина приміщень у вашому закладі залишається. Питання вирішується. Ще остаточного рішення немає, тому ми вам і не доводили інформацію. Ви всі як колектив зберігаєтесь, отримуєте зарплату. Ваша задача зараз - набирати учнів і формувати групу. Коли ми будемо знати інформацію, ми зберемося і будемо щось вирішувати. Вихід знайдемо обов’язково.

Заступник директора з навчально-виробничої частини училища №9 Олексій Терьохін зазначає, що нині в закладі - 280 учнів, у майбутньому навчальному році планують набрати ще близько двох сотень. Проте можливі проблеми з набором, бо містом вже ширяться чутки про долю їхнього закладу:

- Сьогодні були на зустрічі з представниками управління освіти, Департаменту освіти і ректора Донецького державного університету внутрішніх справ. Питання, яке висувається, щодо фактичного виселення нашого навчального закладу з наших приміщень. Нам пропонували до першого липня залишити всі приміщення. Без жодних умов. Поки що рішення не прийняте, але були запропоновані приміщення Центральноукраїнського вищого професійного училища імені Миколи Федоровського. У ньому є всього шістнадцять навчальних приміщень. Нам змогли запропонувати чотири невеличкі кімнати для адміністрації. Інших варіантів ще не було. Але тепер Лариса Давидівна [Костенко] стверджує, що є якісь ще варіанти. Навчального закладу, який не має приміщень, не існуватиме. А на сьогодні ми плануємо набрати 450 учнів. Це спеціальності радіотехніки, зв’язку, комп’ютерної техніки тощо. Але плітки, які вже ширяться містом, стають на заваді цьому.

Він зазначає: колектив розуміє ситуацію, готовий ущільнюватися, але при цьому будуть відстоювати свій навчальний заклад. І готові для цього розглядати різні варіанти, у тому числі і поділ двох навчальних закладів - університету та училища - на корпуси.