Путінська брехня про війну гальмує наступ Росії. Foreign Policy прогнозує перемогу України

Перегляди: 3742

Подання вторгнення в Україну як «спецоперації» обмежило можливості Кремля виграти війну.

Переклад тексту Джека Детча зі скороченнями. Вся стаття — на сайті Foreign Policy

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Військова стратегія президента Росії Володимира Путіна в Україні все більше обмежується небажанням Кремля офіційно оголошувати війну Києву, вважають американські посадовці. Оголошення війни дало б змогу Росії вивести на поле бою ще тисячі військових.

Майже чотири місяці після початку війни Путін все ще веде боротьбу в Україні — найбільший конфлікт за участі Росії за більше ніж десятиліття — «спеціальну військову операцію», що дозволяє Кремлю приховати справжні масштаби від росіян. За оцінками західних посадовців, щонайменше 15 000 російських військових загинули в Україні, хоча, як стверджує Україна, майже вдвічі більше.

Американські офіційні особи все частіше вважають, що небажання Путіна платити політичну ціну обмежує здатність Кремля закликати до загальної мобілізації.

Російські війська часто переважали українські сили в багатомісячній боротьбі на Донбасі у співвідношенні більше ніж три до одного, Кремль захопив більшу частину Луганського регіону, здавалося б, змінивши швидкість війни. Але небажання вводити більше військ на місця зменшує переваги Росії.

«Російське керівництво бреше людям про те, що відбувається», — сказав журналістам високопоставлений чиновник з оборони США на умовах анонімності.

Незважаючи на те, що Кремль не бажає відповідати за ширшу мобілізацію, Росія проводила вербування, щоб поповнити лави військовозобов’язаних, тисячі яких уже були вбиті під час війни. Представник європейської служби безпеки нещодавно повідомив Foreign Policy, що Росія розпочала невдалу вербувальну кампанію поблизу Мурманська.

Росія докладає постійних зусиль для поповнення озброєння та військової техніки. Під Слов’янськом на Донбасі Росія за добу замінила понад 100 пошкоджених одиниць бронетехніки, згідно з щоденною оцінкою поля бою українським Генштабом. Росія також перекинула понад 80 одиниць зброї, включаючи важку бронетехніку та артилерію, в окуповані населені пункти Кремінна та Старобільськ.

«Вони використовують дуже гнучку тактику. Вони неохоче здають території і вимагають величезну ціну за кожен квартал, – говорить про тактику України поінформоване джерело в США. - Я думаю, що в довгостроковій перспективі росіяни програли. Якщо за Сєвєродонецьк такі бої, то уявляєте, як це було б у Києві?»

І хоча Росія обмежила поле битви Донбасом, територія якого приблизно вдвічі перевищує розміри американського штату Коннектикут, після того, як у перші дні війни блискавичним наступом не вдалося захопити Київ і кілька міст на півночі України, проблеми з військовим керівництвом, моральним духом та постачанням залишаються.

Виступаючи на конференції у Вашингтоні у вівторок, заступник міністра оборони США з питань політики Колін Кал сказав, що щоденні здобутки Росії не є «великими, масштабними проривами» української оборони. «Українці несуть втрати, – сказав він. - Росіяни теж несуть багато втрат, а лінії фронту не дуже рухаються».

Американські посадовці вважають, що стратегія Кремля, крім політики, потрапляє під західні санкції. Перехід Росії до артилерійської війни на Донбасі був зумовлений виснаженням кремлівських запасів високоточної ударної зброї. «Багато якісного, сучасного російського обладнання вже знищено, – сказав високопоставлений представник оборони США. - Вони починають покладатися на старі моделі з більш обмеженими можливостями. Вони просто не можуть самостійно поповнити запаси». Україна також має переваги в ланцюжку поставок перед Росією через приплив військової техніки, додав чиновник.

Остін, глава Пентагону, неодноразово заявляв, що підтримка України американською зброєю на 4,6 мільярда доларів з моменту повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого допоможе Україні виграти війну та ослабити Росію. Але перехід на обладнання рівня НАТО, що надходить із Заходу і яке вимагає набагато більшої підготовки, ніж обладнання радянських часів, надіслане в Україну на початку війни, призвело до зростання скарг на брак боєприпасів.

«Українці, незважаючи на все, тримаються, але вони зазнають ударів», — каже джерело в США, знайоме з ситуацією на полі бою.

Україна отримала лише 48 ракет і чотири батареї для наданої США високомобільної артилерійської ракетної системи — і жодної з ракет великої дальності, які можуть вразити російські сили на відстані майже 200 миль. Сполучені Штати мають сотні таких систем у своїх запасах. «Це жалюгідно», - заявило джерело в США. Але чиновники адміністрації Байдена все ще впевнені, що Україна може триматися.

«Я не думаю, що вони (українці) програють війну, – сказав високопоставлений чиновник з оборони США. - Пам’ятайте, що метою Росії було швидке загарбання. Вони думали, що досягнуть цього за кілька тижнів, але тепер вони перейшли до шліфувальної війни».

«Зовсім не сто відсотків, що росіяни досягнуть такого панування на сході України, яке було метою цієї операції», – додав представник оборони США.