У Кропивницькому відкрили центр підтримки переселенців-маріупольців «ЯМаріуполь» (фото)

Перегляди: 1381

Сьогодні, 21 червня, у кропивницькому ЦНАПі «Прозорий офіс» відкрили центр підтримки маріупольців «ЯМаріуполь».

Як зазначила керівниця центру в Кропивницькому Олена Швидка, вони надаватимуть юридичну, медичну та психологічну допомогу, а також видаватимуть продуктові набори маріупольцям, які обрали своїм тимчасовим місцем проживання Кіровоградщину. Допомогу у центрі надаватиме штаб з 11 осіб - усі вони теж виїхали з Маріуполя.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

- Перше місто, куди потрапляють маріупольці, коли виїжджають з Маріуполя, - це Запоріжжя. Це перша локація, де зустрічають маріупольців, і саме там зародився проєкт «ЯМаріуполь», - розповіла секретарка Маріупольської міської ради, координаторка центру «ЯМаріуполь Україна» Ксенія Сухова. - Саме маріупольці підказали нам, що треба зробити, щоб допомогти, підтримати та адаптувати їх до нового життя. Люди, які приїжджали з Маріуполя, брали з собою дітей, тварин і залишали всі речі, все своє життя у місті. Але для них найголовнішим було те, що вони залишились живі. І тоді їм дуже потрібна була допомога в оформленні документів, продуктах харчування і т. д. Ми зрозуміли, що є багато питань, які потребують вирішення, тому створили цей проєкт, щоб у кожному місті, куди приїдуть наші маріупольці, вони могли отримати необхідну допомогу.

Наразі близько п'яти тисяч маріупольців проживають на Кіровоградщині. Але оскільки не всі люди реєструються, складно назвати точну кількість переселенців.

- Дуже хочеться спілкування з маріупольцями, зустріти знайомі обличчя. Ну і, звичайно, будь-яка допомога, яку нам можуть запропонувати, вона нам дуже потрібна. Ми не відмовляємося ні від якої допомоги, - поділилася переселенка з Маріуполя Галина Пилипенко.

Проєкт започаткований Маріупольською міською радою за підтримки інших міських рад та донорів, як, наприклад, організації Save the Children, які надають гуманітарну допомогу, а також місцевих підприємців та звичайних людей, які не залишаються осторонь.

- Сьогодні з Маріуполя по всій Україні роз'їхалися більше 200 тисяч маріупольців, які чекають на допомогу. Вони очікують, що держава їх не забула, що вони отримають ту важливу підтримку та допомогу. І тому ці центри, вони не винятково виникають на мапі нашої держави. Центри про те, щоб допомогти, а головне - підтримати наших героїчних маріупольців, які під обстрілами вийшли з пекла, - зазначив міський голова Маріуполя Вадим Бойченко.

Відкриття центру прокоментував і начальник Кіровоградської ОВА Андрій Райкович:

- Сьогодні важливий день, бо ми започатковуємо нову історію - історію представлення міста Маріуполь на Кіровоградщині. Ми надзвичайно відповідально поставилися до цієї справи. З відчуттям гордості я сприйняв пропозицію від свого друга і колеги, мера Маріуполя, організувати цей проєкт і в обласному центрі Кіровоградщини. Адже в області серед переселенців багато людей з Маріуполя, які виявили бажання зупинитися на тимчасове проживання саме тут.

Нині в Україні функціонують п'ять центрів підтримки переселенців з Маріуполя. Окрім Кропивницького, такі проєкти організували у Вінниці, Дніпрі, Запоріжжі та Києві. Скоро планується відкриття центру в Хмельницькому.

Центр підтримки переселенців-маріупольців «ЯМаріуполь» працюватиме з 8:00 до 18:00 щодня, крім неділі.

Фотогалерея

Фото Ігоря Філіпенка, CBN