Засідання сільради з поліцією та скандалом: жителі Ганнівки конфліктують з головою громади

Перегляди: 6503

Жителі села Ганнівка Новоукраїнського району звернулися до CBN з проханням висвітлити ситуацію, що склалася у спілкуванні з адміністрацією села.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Претензії місцевих, які вони висловлюють голові громади Людмилі Гаразді, секретарю і юристу, стосуються неналежного догляду за комунальними закладами, територіями загального користування, призначення на посади членів сімʼї (невістки голови громади Анни Гаразди), безпідставного нарахування премій тощо.

Журналісти CBN побували на засіданні сільради 23 червня.

Чи не найголовніша претензія - у 2019 році в Ганнівському будинку культури облаштували сучасне опалення з твердопаливним котлом. Нині цю систему не будуть використовувати та встановлюють частково пічний обігрів - лише приміщення пошти, яка розташовується у будинку культури з метою економії.

Голова громади коментує, що таким чином за опалювальний сезон вдасться заощадити від 50 000 до 100 000 грн. Людмила Гаразда говорить, що знищувати систему опалення не планують, але й опалювати приміщення клубу недоцільно, розважальні заходи майже не проводять, раніше - через епідемічні обмеження, зараз - також і через воєнний стан (відсутність укриття у БК).

Ще одне питання стосується того, що 13 січня 2021-го голова громади зареєструвала комунальне підприємство «Центр фінансово-господарського обслуговування закладів освіти і культури». Узгодили відкриття на засіданні сільради лише 25 січня 2021 року, на посаду директорки закладу ще до голосування призначили невістку голови (Анну Гаразду). За цим фактом порушували кримінальне провадження.

Голова громади коментує, що Анна Гаразда обіймала посаду директора лише два тижні, через те, що відкривати заклад без директора не могли юридично, а людина, яка згодом мала працювати на постійній основі, могла прийняти справи лише через два тижні після відкриття закладу.

З приватних джерел мешканці громади дізналися, що під час війни Людмила Гаразда нарахувала собі премію у більш ніж 70 000 грн, підставу громаді публічно не пояснила. У документах, які показала журналістам Людмила Гаразда, таких сум не вказано. Дійсно, є нарахування більші, ніж заробітна плата, у бухгалтерській звітності це записано як виплати по відпустці, які були оформлені ще до введення воєнного стану.

Також на засіданні підіймалося питання щодо відсутності централізованої організації адміністрацією допомоги ЗСУ, збору продуктів і т. д., хоча жителі пропонували. Інформування населення щодо подібних зборів не відбувається, тому допомога армії відбувається в особистому порядку. Голова громади пояснила, що не може брати відповідальність за приватні фінансові внески на себе, тому організація допомоги ЗСУ і має відбуватися силами громади.

 

Під час засідання селяни також обурювалися через те, що досі офіційно не оприлюднена інформація про переселенців, які мешкають у Ганнівці, не всім видана гуманітарна допомога від Кіровоградської ОВА, яка пролежала на складі зачиненою майже 20 днів, та немає опублікованої на загал інформації для ВПО.

Людмила Гаразда пояснює це тим, що допомога доставлялася адресно всім переселенцям, хто зареєстрував заявку. Також показала журналістам склад з гумдопомогою, де незатребуваними залишаються несезонний одяг, газовані напої, чипси, дитяче харчування та інші продукти, які не кожна родина ВПО потребує.

Ще однією озвученою проблемою були публічні звіти та рішення засідань сільради, зборів виконкому, які публікуються зі значним запізненням або не публікуються. Дійсно, на сайті gannivska-gromada.gov.ua останні документи датуються 2021 роком, принаймні нині, 24 червня 2022-го. Голова громади, зі слів мешканців, не комунікує з ними повною мірою щодо рішень сільради, на усні та письмові запити не відповідає.

Людмила Гаразда сказала на це журналістам, що реагує на офіційні запити, але через занадто емоційне спілкування та подекуди агресивне ставлення місцевих особисто спілкуватися з деякими жителями громади бажання не має.

17 сесія сільради 23 червня відбувалася емоційно, за присутності поліцейських. Останній пункт порядку денного під назвою «Різне» на засіданні не розглянули. Голова громади покинула приміщення, журналістам згодом пояснила свої дії тим, що обстановка в залі засідань була занадто емоційною та не придатною для роботи.

Громада вимагає від Людмили Гаразди повної та правдивої інформації про діяльність сільської ради та відповідей на запитання, які цікавлять місцевих жителів. Також вирішення побутових та комунальних питань, які мають здійснюватися коштом місцевого бюджету.

Журналісти CBN не є прихильними до жодної зі сторін конфлікту та мають на меті лише висвітлення проблем, які виникли в громаді.

Всі фото: Мирослава Липа, CBN