У Кропивницькому представники діаспор вшанували пам'ять жертв депортації народів Криму (фоторепортаж)

Перегляди: 670

Сьогодні біля пам'ятного знаку жертвам Голодомору на Фортечних валах у Кропивницькому зібралося громадське віче на підтримку ініціативи щодо встановлення на державному рівні 27 червня вшанування пам'яті жертв депортації народів Криму.

На Фортечних валах зібралися представники діаспор, народи яких були депортовані радянською владою у 1944 році. Метою заходу було вшанування пам'яті жертв депортації, об'єднання представників різних національностей, які проживають на території області та недопущення повторення аналогічних трагедій, враховуючи сучасні події російсько-української війни.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

27 червня 1944 року розпочалася масова насильницька депортація жителів Криму за етнічною ознакою. Етнічна чистка сталінського режиму передбачала примусове переселення до Сибіру Узбекистану та Казахстану більше 200 тис. болгар, вірмен, німців, італійців, греків, кримських татар та ромів без права повернення на рідну землю. Близько 25% депортованих загинула протягом двох перших років заслання внаслідок жорстких умов перевезення, хвороб, тяжкої праці.

Детальніше - у фоторепортажі Ігоря Філіпенка.