Компанія відмовляється повернути ЗСУ орендовані гелікоптери. Що відомо про ПрАТ «Українські вертольоти»

Перегляди: 5687

24 червня суддя Ленінського райсуду Леонід Плохотніченко вирішив, що директору ПрАТ «Українські вертольоти» Володимиру Ткаченку необов’язково обирати запобіжний захід. Ткаченка звинувачують у тому, що він не хоче повертати орендовані у Нацгвардії гелікоптери (перешкоджання діяльності ЗСУ та інших військових формувань в особливий період).

Ось що заявляє Спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері Південного регіону: «За даними слідства, упродовж 2002-2012 років одна з військових частин Нацгвардії України надала в оренду підприємству за договорами оренди військове майно ‒ 10 вертольотів, за умови їх обов’язкового повернення у разі введення в країни правового режиму воєнного стану.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Надалі ці вертольоти передали в суборенду та використовували в зонах діяльності Місій Організації Об’єднаних Націй. У зв’язку з введенням воєнного стану в Україні в лютому 2022 року, військова частина звернулась до підприємства з вимогою повернути вертольоти. Однак, власник підприємства умисно не повернув вказане військове майно, продовжуючи отримувати прибутки від його використання. Такі дії завдали суттєвої шкоди боєздатності Нацгвардії України та інтересам оборони нашої держави.

22 червня 2022 року підприємця затримали правоохоронці».

Про ПрАТ «Українські вертольоти» є стаття у «Вікіпедії». Компанія заснована у 2002 році. У 2003-му отримала сертифікат експлуатанта. З 2004 року розпочала роботу в міжнародних операціях зі збереження природних багатств та гуманітарних місій. У 2006-му отримала статус офіційного перевізника Організації Об'єднаних Націй Всесвітньої продовольчої програми та Міжнародного комітету Червоного хреста.

У 2005 році відкрите представництво компанії в Нігерії.

Спрощено діяльність ПрАТ «Українські вертольоти» можна описати двома реченнями. Компанія орендує гелікоптери в МВС та ЗСУ, а потім віддає їх в суборенду ООН та Червоному хресту. При цьому від суборенди отримує значно більше, ніж сама платить за оренду.

У 2015 році про «Українські вертольоти» йшлося на «Бігус інфо». Ось найголовніше з того матеріалу.

? «Українські вертольоти» – найбільша вертолітна компанія України. Чистий прибуток у 2012 році становив 9 млн грн, у 2011-му – майже 6 млн грн. Держава щомісяця отримує від «Українських вертольотів» 240 тис. грн орендної плати за кожен борт. За даними агентства SMIDA, акціонерами компанії «Українські вертольоти» є дві фізичні особи. 39% акцій належить її гендиректорові Володимиру Ткаченку. Решта – його дружині Олександрі Ткаченко. За інформацією програми «Наші гроші», з компанією пов’язують Віктора Медведчука та Сергія Тігіпка

? Прокуратура навіть ініціювала судовий процес повернення вертольотів, орендованих компанією «Українські вертольоти». Але на засіданнях суду представники МВС не підтримують позови прокуратури і заявляють про відсутність вимоги повертати гвинтокрили. Журналісти програми «Наші гроші» відвідали судове засідання та переконалися: позови в інтересах МВС прокуратура програє через позицію МВС.

? Загалом парк компанії «Українські вертольоти» налічує 28 бортів. Окрім 12 вертольотів МВС, ще 16 орендовані у Збройних сил України (військова частина А0105).

Роком раніше Бігуса на «Українські вертольоти» звернула увагу народна депутатка (вже колишня, а на той момент — лише майбутня) Тетяна Чорновол. З її блогу на «Українській правді» від 21 липня 2014 року: «...щоб отримати вертольоти, Україні не обов'язково достроково розривати контракти з ООН. Тому що одна приватна фірма ПАТ "Українські вертольоти" вже як чотири місяці зобов'язана передати Збройним Силам 26 бойових вертольотів МІ-8МТВ. Однак комерсанти опираються і не повертають державі вертольоти, які за роки оренди заробили для них десятки, якщо не сотні мільйонів доларів прибутків.

Комерсанти не хочуть розлучатися з птахами, які несуть для них золоті яйця, корумпують чиновників, "організовують" листи від посадових і впливових осіб, у яких йдеться, що... українським Збройним Силам не потрібні вертольоти, а достроковий вихід з миротворчих місій ООН зашкодить іміджу України (певна кількість їхніх вертольотів також задіяна в місіях ООН)».

З часу появи публікацій на «Бігусі» й «УП» минуло вісім років. За даними аналітичної системи YouControl, нині 91 відсоток акцій «Українських вертольотів» належить Володимиру Ткаченку, ще 9 відсотків — Антону Володимировичу Ткаченку (ймовірно, сину).

Компанія має непоганий автопарк.

Окремо на увагу заслуговує судовий досвід ПрАТ «Українські вертольоти». YouControl містить дані про 65 судових рішень щодо компанії. Причому вона виступає і як відповідач (не тільки у справах про повернення гвинтокрилів. Один з позовів, наприклад, стосувався розрахунків за ремонт), і як позивач (скажімо, з вимогою до кількох в/ч «...передати майно вартістю 1 182 767,47 грн». Про яке саме майно йдеться, незрозуміло).

Компанія, до речі, у якості позивача судилася і з вертолітною військовою частиною з Олександрії: «...відповідач незаконно та неправомірно відмовився від підписання Додаткової угоди №3 до Договору № 4/12-ФС оренди повітряного судна Мі-8МТ № 93513, без врахування вимог Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік", пунктом 9 Прикінцевих положень якого передбачено зупинення на 2016 рік дії норми ст. 10 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" в частині індексації орендної плати». Правда, суд вирішив «...у задоволенні позовних вимог відмовити повністю».

Чим завершиться нинішня справа, відомо лише Феміді. Україна продовжує просити зброю й обладнання у Заходу. Але не може забрати своє у ніби своїх же.