Вручення повісток на вулицях, блокпостах і в магазинах. Все, що треба знати

Перегляди: 8289

В Україні чоловікам часто вручають повістки де прийдеться. Хто, де, коли і як має право це робити, CBN розповів помічник начальника Кіровоградського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки з правової роботи Юрій Грива.

Далі — з його слів.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Законодавством на сьогодні не визначено порядку, де можна чи не можна вручати повістку. Фактично її можуть вручити особисто в руки в будь-якому місці: на вулиці, блокпосту, робочому місці.

Вручати повістку може представник органу місцевого самоврядування, керівник підприємства, установи, організації, де працює військовозобов’язаний. Також повістки можуть вручати безпосередньо посадові особи територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Щоб вручити повістку, спочатку треба встановити особу, якій вона вручається. У воєнний час потрібно завжди носити з собою документи і надавати для перевірки уповноваженій особі. На підставі документу, що посвідчує особу, і виписується повістка.

Повістка має бути вручена особисто. Якщо особа відмовляється від отримання повістки, складається акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків та вручається військовозобов’язаному під підпис.

Також повістку можуть вручити особисто в руки, за місцем проживання чи роботи.

В умовах війни представники терцентру комплектування також можуть звернутися до військовозобов’язаних по телефону – і вони мають прийти до ТЦК та СП у вказаний час.

Керівник підприємства, установи, організації має обов’язок вручати повістки працівникам, і це не буде порушенням норми законодавства.

Таким чином, повістки можуть вручати:

- співробітники терцентру комплектування (колишні військкомати);

- працівники місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування;

- роботодавці;

- керівники навчальних закладів;

- співробітники поліції.

Неявка на виклик до територіального центру комплектування та соціальної підтримки карається адміністративним штрафом або кримінальною відповідальністю.

У будь-якій повістці мають бути вказані:

- ваші ПІБ, рік народження та адреса;

- місце роботи;

- вид повістки (уточнення облікових даних, проходження медкомісії, прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (раніше – військкомат), призов на військову службу);

- дата, час та адреса – коли й куди необхідно з’явитися;

- уточнення щодо необхідних документів;

- назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім’я та по батькові керівника ТЦКСП.

Якщо ви отримали повістку, то це ще не означає, що вас відправлять у зону бойових дій.

Які бувають повістки

Повістка для уточнення даних

Ці повістки вручають для уточнення та оновлення інформації про склад сім’ї, стан здоров’я військовозобов’язаних, місце роботи тощо.

Повістка на проходження військово-лікарської комісії

Ця повістка за підписом начальника РТЦК та СП зобов'язує пройти медичне обстеження.

До неї додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов'язаного. Після медкомісії у цій картці буде вказаний висновок комісії про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби.

Повістка-призов на строкову службу

Ця повістка передбачає призов на строкову службу в армії.

Неявка без поважних причин означає ухилення і передбачає кримінальну відповідальність за ст. 335 Кримінального кодексу.

Утім, цьогоріч такі повістки не видають, адже весняний призов на строкову військову службу до ЗСУ та інших військових формувань не проводиться через загальну мобілізацію.

Мобілізаційне розпорядження

Ця повістка вручається військовозобов’язаному після проходження медкомісії, якщо його визнали придатним до служби. Такий припис зобов’язує з’явитися на призовний збірний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації (загальної або часткової).

Повістка має бути заповнена і підписана начальником центру комплектування.

Що робити, якщо ви отримали повістку на блокпості?

Якщо вам виписали повістку на блокпості, то вам обов’язково треба прийти до ТЦК та СП.

Що робити, якщо повістку дали людині з «білим квитком»?

Військовий квиток – це документ, у якому зазначається придатність або непридатність людини до служби за висновками військово-лікарської комісії.

За результатами військово-лікарської комісії особу можуть визнати:

- придатною;

- обмежено придатною до військової служби;

- непридатною до військової служби у мирний час, але обмежено придатною у воєнний час (така людина підлягає мобілізації під час війни);

- непридатною до військової служби – це означає, що людина взагалі ніколи не може бути мобілізована, тому її виключають з військового обліку.

- «білим» зазвичай називають військовий квиток, у якому людину визначають непридатною або обмежено придатною (зокрема, у воєнний час) до служби.

Навіть ті, хто непридатний до служби, мають показати відповідне посвідчення про те, що вони виключені з військового обліку.

Якщо особі, яка взагалі не придатна до служби, вручили повістку не за місцем прописки, наприклад, коли вона евакуювалась у безпечні регіони, то необхідно йти до центру комплектування і показувати відповідні документи, що підтверджують виключення з обліку.

Якщо у вас є ці документи на місці, варто відразу показати їх під час вручення повістки.

Якщо ви не підлягаєте мобілізації, ви маєте прийти у центр комплектування та пред’явити відповідні документи.

Також усі чоловіки-переселенці призовного віку зобов’язані стати на тимчасовий військовий облік у центр комплектування протягом семи днів після зміни місця проживання, не чекаючи на повістку.

У разі зміни місця проживання ці особи мають знятися з обліку але не раніше ніж за три дні до від’їзду.