Росія хоче позбавити Україну боєприпасів, щоб ослабити на полі бою

Перегляди: 2315

Переклад статті Isabelle Khurshudyan і Paul Sonne з The Washington Post

В Україні закінчуються снаряди для більшості артилерії. І частково - через таємні російські диверсії протягом останніх восьми років, у тому числі на ключових складах боєприпасів у Східній Європі.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Бойові дії на сході та півдні України тепер - майже постійний обмін артилерійськими ударами, а дефіцит снарядів в Україні посилив перевагу росіян. Росія вистрілює понад 60 тисяч снарядів на добу — в десять разів більше, ніж українці, повідомила The Washington Post заступниця міністра оборони Ганна Маляр.

Більшість українських артилерійських снарядів - радянського виробництва, тобто вони мають калібри 122 мм та 152 мм, як і російські. Але за межами Росії їх складно купити — здебільшого тому, що Росія роками націлювалася на українські та інші східноєвропейські склади і постачальників, перш ніж розпочати повномасштабне вторгнення в Україну наприкінці лютого. Росія також купувала боєприпаси або перешкоджала їх продажу Україні.

«Навіть якщо всі дадуть нам боєприпаси, їх усе одно буде недостатньо», – сказала Маляр, додавши, що Україна використовує більше 152-мм снарядів, ніж виробляється у світі за один день.

Гаубиці НАТО і США стріляють снарядами калібру 105 мм і 155 мм. Західні країни дали Україні велику кількість цих снарядів, але обмежену кількість зброї під них. Незважаючи на обіцянки США та Європи надіслати більше артилерії, Україна все ще не може повністю замінити своє старе обладнання радянських часів на озброєння стандарту НАТО.

За 152-мм снаряди, доступні на світовому ринку, триває тіньова війна. Громадянин США, який був посередником у поставках зброї в Україну, сказав, що нещодавно звернувся до східноєвропейської країни, щоб домовитися про закупівлю артилерійських снарядів. За його словами, посадовці цієї країни заявили, що не можуть укласти угоду, оскільки росіяни вже попередили, що «вб’ють їх, якщо вони щось продадуть українцям».

Посередник говорив з нами відверто, бо ми гарантували йому анонімність.

Країни, які все ще мають запаси 152-мм снарядів, - це переважно колишні радянські республіки. Багато з них не хочуть продавати боєприпаси Україні, оскільки підтримують тісні зв’язки з Росією. Деякі африканські та близькосхідні країни, які протягом багатьох років отримували зброю і боєприпаси від Росії, також мають запаси. У кількох країн колишнього Варшавського договору є потенціал для виробництва снарядів, але не в таких масштабах і не з такою швидкістю, які потрібні Україні на полі бою.

Посередник розповів: іноді передача зброї відбувалася через непов’язану країну, щоб приховати походження закупівлі. Був і випадок, коли Україна майже уклала угоду, але покупець, що працював від імені Росії, налетів в останній момент і агресивно завищив ставку.

Сполучені Штати та Великобританія також намагалися допомогти Україні отримати техніку радянських часів, зазначають посадовці, щоб запропонувати більшу безпеку слабким країнам, які побоюються помсти з боку Росії, якщо вони нададуть зброю безпосередньо Україні.

Маляр сказала, що «росіяни дуже наполегливо працюють над тим, щоб ми не могли підписувати контракти на боєприпаси — а потім, якщо ми все-таки підпишемо контракт, щоб не допустити сюди доставку снарядів».

Росія вже давно розуміє, що в затяжній війні на виснаження проти України Київ може залишитися без боєприпасів, вважають військові аналітики. Україна також знала про це, але 24 лютого, коли російські війська і танки перетнули її північний, східний та південний кордони, ситуація стала критичною. Перший раунд авіаударів рано-вранці також був спрямований на українські склади з боєприпасами.

«Були певні занепокоєння, постійно точилися дискусії про те, що ми повинні самі виробляти боєприпаси», – сказав колишній міністр оборони України Андрій Загороднюк.

«Але навіть якби український уряд почав виробництво, завод був би знищений росіянами в перший день», – додав він.

У 2014 році, після того, як Росія вперше вторглася в Україну і розпалила сепаратистську війну на сході країни, члени елітного російського підрозділу військової розвідки (в/ч 29155), за даними чеської влади, організували диверсію на складах з боєприпасами у Чеській Республіці.

Наступного року, за інформацією Bellingcat, британської розслідувальної організації, члени того ж підрозділу отруїли болгарського посадовця з питань зброї, який розповідав New York Times, що зберігав боєприпаси на чеських підприємствах і продавав зброю до України.

Болгарська прокуратура підозрює російських диверсантів у чотирьох вибухах на складах зброї в Болгарії з 2011 по 2020 роки.

Російське управління військової розвідки, ГРУ, «здається, провело кампанію по всій Європі, щоб спробувати придушити поставки боєприпасів в Україну, – сказав Майкл Кофман, військовий аналітик CNA. - Вони, ймовірно, робили це завбачливо».

Українські чиновники підозрюють, що російські та сепаратистські диверсанти діяли і всередині України в останні роки, що призвело до серії вибухів на складах боєприпасів.

Вибухи 2017 року на двох великих українських складах, де загалом зберігалася 221 метрична тонна боєприпасів, завдали величезної шкоди українським силам, позбавивши їх критично важливих запасів, які важко та дорого замінити.

Тодішній секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що два вибухи у березні та вересні 2017 року знищили «велику кількість боєприпасів» і стали найбільшим ударом по обороноздатності України з початку конфлікту з Росією.

Наступного року - вибух на складі в Чернігівській області, де зберігалося ще 88 тисяч тонн боєприпасів.

«Звичайні війни з часом зводяться до перемоги того, хто має обладнання, боєприпаси, живу силу, – сказав Кофман. - Ось чому боротьба з такими державами, як Росія, небезпечна. Вони небезпечні, тому що навіть якщо російські військові на початку працюють погано, а вони часто це роблять… Росія — країна зі значними ресурсами».

Російські військові використовують артилерію радянських часів, зберігаючи значні запаси артилерійських снарядів, а також виробничі потужності. Неясно, скільки свого арсеналу боєприпасів Росія витратила на війну.

З початку каденції Байдена Сполучені Штати дали Україні 126 гаубиць і 260 000 155-мм артилерійських снарядів, що еквівалентно кількості боєприпасів, які Росія, за словами українських чиновників, витрачає протягом приблизно п’яти днів.

Збройні сили США протягом двох десятиліть зосереджувалися на боротьбі з повстанськими війнами в Іраку та Афганістані, зменшуючи акцент на артилерійській війні та використовуючи артилерійські батареї як піхотні підрозділи в операціях проти повстанців.

Армія США потрапила в газетні заголовки у 2018 році, коли попросила передбачити 148 297 снарядів для 155-мм гаубиць у своєму річному бюджеті порівняно з 16 573 у попередньому фінансовому році. Американська артилерія на фоні напруги з Росією переорієнтовувалася на звичайну війну.

«Нам усім нагадали про величезну кількість боєприпасів, які витрачатимуться в боях високої інтенсивності», — сказав Бен Ходжес, колишній командувач армії США в Європі.

Ходжес висловив оптимізм щодо того, що все більше американських і європейських артилерійських систем, призначених для України, починають надходити разом з боєприпасами, необхідними для їх експлуатації, і мають вплинути на хід війни протягом наступних трьох-чотирьох тижнів.

Ходжес скаржився на те, що українцям не дали більше зброї стандарту НАТО за роки, що передували війні. Це вважалося величезним кроком у 2015-му, коли адміністрація Обами надала українським військовим радари проти артилерії AN/TPQ-36, сказав він, зазначивши, що навіть тоді в системи були вбудовані обмеження.

«Ідея дати їм танки та артилерію — цього не могло статися, — сказав Ходжес. - Через цей перебільшений страх, що те, що ми робимо, якось спровокує росіян».