У Кропивницькому до Дня архітектури відкрили виставку Віталія Кривенка (фоторепортаж)

Перегляди: 1130

Презентація виставки відбулася 1 липня в Обласному краєзнавчому музеї. Павло Рибалко, заступник директора музею, розповів CBN про виставку «Архітектор. Геральдист. Громадянин», присвячену Дню архітектури України та 85-річчю від дня народження архітектора та геральдиста Віталія Кривенка:

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

«Ідея виставки виникла в той момент, коли дружина Віталія, Людмила Кривенко, передала музею його матеріали, які розповідають про архітектурний образ нашого міста та області, про геральдичну атрибутику, яка була започаткована в Кіровоградській області саме Віталієм Кривенком.

Пам'ятники які створив Віталій Кривенко, або які споруджували за його участі: Володимиру Винниченку, Богдану Хмельницькому, Ігорю Тамму, Олександру Пашутіну, Томасу і Роберту Ельворі, пам'ятник жертвам голодомору в селі Високі Байраки, козаку Семену Климовському у селі Нова Прага та багато інших. Він працював над архітектурними об'єктами з кінця 70-х років та до завершення свого життя у 2020 році».

Людмила Кривенко, дружина архітектора, розповіла CBN, що направила спочатку всі паперові архіви Віталія до обласного архіву, а згодом до краєзнавчого музею передала особисті предмети, одяг, колекції, фото, макети пам'ятників та інші матеріали, пов'язані з архітекторською діяльністю чоловіка. Звернулася до Павла Рибалка, який одразу відгукнувся. Над концепцією виставки працювали майже рік.

Віталій Кривенко започаткував архітектурну династію: його молодший брат працював за тим же фахом, доньки й онука теж продовжують роботу у сфері архітектури.

Фото Ігоря Філіпенка, CBN.