США заявляють, що Іран відправить Росії сотні безпілотників для використання в Україні

Перегляди: 1678

Переклад статті з The Washington Post, автори оригінального тексту - Joby Warrick і Amy B Wang

Адміністрація [президента США Джо] Байдена заявила в понеділок, що Іран готується надати Росії сотні безпілотних літальних апаратів, у тому числі передові моделі, здатні запускати ракети. За словами офіційних осіб США, це таємна спроба Тегерана надати військову допомогу Росії у війні з Україною.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Запланована поставка безпілотних літальних апаратів (БПЛА), про яку повідомив радник з питань національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу в Білому домі, може допомогти Москви знаходити та знищувати поставлену Заходом артилерію й інші системи озброєнь, які сповільнили просування російських військ за останні тижні.

Салліван заявив, що Іран також готується навчати росіян, як користуватися зброєю, тренування мають розпочатися вже цього місяця.

«Наша інформація вказує на те, що уряд Ірану готується надати Росії до кількох сотень БПЛА, включно з БПЛА зі зброєю, у прискорений термін», — сказав Салліван журналістам у конференц-залі Білого дому.

«Незрозуміло, чи Іран уже почав поставки БПЛА Росії, — сказав Салліван, — але це лише один приклад того, як Росія шукає підтримки у таких країнах, як Іран».

Про надання Іраном БПЛА стало відомо, коли президент Байден готується відправитися на Близький Схід, де він, як очікується, обговорить з ключовими союзниками єдину регіональну політику щодо Ірану. Останніми тижнями напруженість між Вашингтоном і Тегераном ще більше загострилася на тлі зриву ядерних переговорів і зростання кількості ракетних і безпілотних атак на військові об’єкти США на Близькому Сході, здійснених групами ополченців, озброєними та фінансованими Іраном.

Хоча Росія має свій великий арсенал безпілотників, Тегеран може допомогти Москві поповнити ключову систему озброєнь, яка зазнала великих втрат під час чотиримісячної війни. Розвідувальні БПЛА відіграють вирішальну роль у націлюванні ворожої артилерії, а озброєні дрони можуть годинами зависати над полем бою, запускаючи ракети, які знищуватимуть танки та іншу броньовану техніку.

https://cbn.com.ua/2022/07/09/zahid-hoche-vryatuvaty-ukrayinu-vid-porazky-a-yak-shhodo-peremogy/

Отримання БПЛА є «важливим підтвердженням» зменшення російських можливостей, сказав Фредерік Каган, директор проекту критичних загроз Американського інституту підприємництва. Є різні докази того, що у Росії закінчується високоточна зброя, і БПЛА з Ірану змінили б це, додав він.

«Важко оцінити майбутній ефект, але це явно дасть росіянам більше можливостей проводити повітряні атаки, і, мабуть, глибше на українську територію, ніж зараз», — сказав Каган.

З початку вторгнення Україна використовувала БПЛА — багато з них надані країнами НАТО, такими як Туреччина — для знищення сотень російських танків і бронетранспортерів. Москва, яка зараз перебуває в дипломатичній ізоляції та під жорсткими економічними санкціями, намагається замінити частину своєї втраченої військової техніки, тоді як Україна отримує зброю на мільярди доларів, включаючи найсучасніші артилерійські системи від Сполучених Штатів.

«Ми продовжуватимемо підтримувати ефективну оборону України, — сказав Салліван, — і допомагатимемо українцям продемонструвати, що спроба Росії стерти Україну з карти світу не увінчається успіхом».

За останні роки Іран став великим виробником безпілотних літальних апаратів. Серед його військових моделей є Shahed-129, який дуже нагадує американський БПЛА Predator, що використовується у військових і антитерористичних операціях за кордоном. Деякі військові експерти вважають, що Shahed-129 є клоном Predator, версією американського літака-розвідника, який розбився в Ірані кілька років тому.

Іранські лідери неодноразово віддавали БПЛА за кордон, особливо проіранським бойовикам в Іраку, Сирії та Ємені. Безпілотники іранської розробки використовувалися для нападу на військові бази США та союзників на Близькому Сході, а також на цивільні цілі, такі як нафтопереробні заводи.

Протягом багатьох років Росія була ключовим торговим партнером і ситуативним військовим союзником Ірану. Хоча Москва приєдналася до Сполучених Штатів і Європейського Союзу в підтримці іранської ядерної угоди 2015 року, вона також воювала разом з Іраном, допомагаючи захистити сирійського лідера Башара Асада — ключового союзника обох країн — під час 11-річної громадянської війни в Сирії.

Очевидне рішення Ірану надати військову допомогу Москві може ще більше підірвати зусилля з відновлення ядерної угоди. Після одностороннього виходу президента Дональда Трампа з угоди в 2018 році Іран відмовився від обіцянки обмежити запаси збагаченого урану до рівня, значно нижчого від необхідного для створення ядерної зброї. Нині Тегеран має достатньо розщеплюваного матеріалу, щоб виготовити принаймні одну бомбу, якщо він захоче це зробити, вважають експерти з ядерної зброї. Втім, розвідка США стверджує, що на сьогоднішній день не бачить жодних доказів того, що Іран почав виробництво ядерної зброї.

Деякі експерти з Ірану прогнозують, що країна може спробувати зірвати майбутній візит Байдена на Близький Схід, дозволивши своїм бойовикам скоїти провокацію — ударити ракетами по військовій установі США.

«Атака під час саміту може мати кілька переваг для Тегерана», — написав Майкл Айзенштадт, директор програми військових досліджень і досліджень безпеки Вашингтонського інституту близькосхідної політики, в есе, опублікованому в понеділок на веб-сайті групи. Серед можливих переваг: «приниження офіційних осіб США та посадовців Саудівської Аравії, які їх прийматимуть, [і] демонстрація того, що Вашингтон не може захистити своїх друзів навіть під час візиту президента».