Як чотирирічну вінничанку вбила російська ракета. Переклад з The New York Times

Перегляди: 10387

Оригінал статті на сайті The New York Times

Чотирирічна Ліза з задоволенням штовхала поперед себе дитячий візочок. Жити їй лишалося зовсім небагато...

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Ірина Дмитрієва у четвер вранці опублікувала відео, на якому її чотирирічна донька Ліза, взута в зелені кросівки, весело штовхає рожевий візочок. Вони гуляли Вінницею. Незабаром Росія завдала ракетного удару по місту.

Українські посадовці підтвердили в п’ятницю: Ліза була серед 23 осіб, які загинули під час російського удару в четвер. Її мати опинилася в критичному стані. Останні моменти життя дівчинки, зафіксовані у соцмережах, привернули увагу всього світу. Знову почувся надто знайомий барабанний бій щоденного насильства у майже п’ятимісячній війні Москви.

Того ранку пані Дмитрієва з донькою записалися на прийом до логопеда, який навчив Лізу з синдромом Дауна вимовляти перші слова. Невдовзі після того, як Ірина опублікувала відео в Instagram, залп російських ракет вразив центр міста, влучивши в торговий центр, танцювальну студію та центр для дітей з неврологічними вадами.

На фотографіях, оприлюднених Державною службою з надзвичайних ситуацій України та перевіреними The New York Times, видно бездиханне тіло Лізи поруч із перекинутою коляскою, забризканою кров’ю.

Речник СБУ у Вінниці Денис Закаблюк телефоном підтвердив, що Ліза загинула.

Пані Дмитрієва одужує в лікарні. Її історія та останні хвилини життя доньки, ретельно записані в Instagram, служать пекучим нагадуванням про жертви серед українців від невибіркових ракетних ударів росіян.

 

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Я мама янгола? (@l.i.z.i.love)

Стрічка пані Дмитрієвої в Instagram - свідчення її любові до Лізи, віхи на шляху, труднощі та слова підбадьорення для інших батьків. «Ви маєте виховувати себе. Чим більше ресурсів у батьків, тим більше отримує дитина, – написала вона за день до смерті доньки. - Втілюйте свої мрії!»

Пані Дмитрієва переїхала з Лізою зКиєва до Вінниці на початку цього року і записала її на логопедичні заняття в центр під назвою «Логоклуб». Завжди усміхнена Ліза отримала в центрі прізвисько «Сонячна квітка», розповіла в інтерв’ю її терапевт Альона Король.

Коли новина про російську атаку облетіла весь світ у четвер, пані Король помітила на фотографіях з місця події знайому пару зелених кросівок. «Я побачила ці кросівки і впізнала їх, – сказала пані Король. - Я знала, що це наша Ліза».

Зображення кросівок і візочка, які почали ширитися соцмережами через кілька годин після ракетного удару, українські лідери назвали прикладом ігнорування Росією життів мирних жителів.

Перша леді України Олена Зеленська повідомила у Twitter у п’ятницю, що впізнала Лізу за різдвяним відео, яке зняла з дітьми у 2021 році. «Дівчинка встигла розфарбувати фарбою не лише себе, свою сукню, а й усіх інших дітей, мене, операторів і режисера буквально через пів години, – написала вона, поділившись відео. - Погляньте на неї, будь ласка, живу».

Президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні сказав: «Дитині було чотири роки!» і звинуватив Росію в низці звірств. «Жодна інша держава в світі не дозволяє собі щодня знищувати крилатими ракетами і реактивною артилерією мирні міста і звичайне людське життя», - сказав він.

Росія стверджувала, що завдає ударів лише по об’єктах військового значення — хоча деякі, як Вінниця, знаходяться за сотні кілометрів від лінії фронту на сході та півдні України. У п’ятничній заяві Міністерство оборони Росії заявило, що ціллю була офісна будівля у Вінниці, де військовослужбовці Збройних сил України зустрічалися з «представниками іноземних постачальників озброєння», додавши, що атака призвела до «ліквідації учасників конференції». Це твердження перевірити не вдалося.

У п'ятницю люди поклали квіти та плюшевого ведмедика до місця вбивства Лізи. Соціальні мережі наповнила скорбота. Група підтримки, яка допомагає об’єднувати сім’ї дітей із синдромом Дауна, опублікувала у Facebook новини про стан пані Дмитрієвої та посилання на збір коштів для сім’ї.

«Сьогодні наші серця обливаються кров’ю, і наші очі повні сліз, тому що наша багатотисячна родина втратила одну "свою", – йдеться у дописі. - Вони просто опинилися не в тому місці не в той час».