П’ята колонна, попи московського патріархату та інші. Як росія готувалася до війни з Україною

Перегляди: 1672

LIGA.net у партнерстві з Freedom House Ukraine у межах проєкту «Громадський контроль над органами безпеки в Україні» опублікувала текст про те, як спецслужби росії готувалися до великої війни з Україною. До вашої уваги - основні витяги з нього.

Статтю повністю читайте за посиланням.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

? «П'ятий відділ ФСБ та ГРУ роками конкурували у створенні п'ятої колони всередині України – серед політиків, силовиків, суддівської спільноти та адвокатів, блогерів-журналістів», – каже журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв. Він кілька років розслідує діяльність та злочини спецслужб Росії.

«Крали та розтягували гроші на кожному етапі. Інформаційні спецоперації ділили між собою в основному ГУ та Євген Пригожин, частково ФСБ. Мільйонні бюджети на війну», – додає колишній заступник міністра інформації Дмитро Золотухін.

? В Україні залучені практично всі спецслужби Росії, але різною мірою «зануреності», розповідає генерал-майор СБУ у запасі Віктор Ягун. Найбільш активно працюють дві структури: ФСБ – «більше по політиці», і Головне управління Генштабу рф (більш відоме як ГРУ) – на них усе, що пов'язане з армією, ВПК, військовими.

? У п'ятої служби (Служба оперативної інформації та міжнародних зв'язків ФСБ) масштаб був індустріальний. Понад 120 офіцерів ФСБ займалися рекрутуванням та кураторством «активів». За передбачуваною кількістю взаємин з «активами» у кожного куратора від 5-10, можна припустити, що на обліку у п'ятої служби стояло понад 1000 українських агентів впливу. Значна частина кураторів ФСБ діяла під прикриттям дипломатичного імунітету. І, якщо у 2014 році ФСБшники орієнтувалися виключно на топів найвищого рангу, то ближче до 2022 року хапали всіх підряд, аж до обслуговуючого персоналу чиновників.

? У СБУ стверджують, що «нову владу» в Україні, за задумом ФСБ, мали представляти: колишній міністр оборони Павло Лебедєв, ексглава СБУ Олександр Якименко, ексглава МВС Віталій Захарченко, ексзаступник секретаря РНБО Володимир Сівкович, колишній голова Адміністрації президента Андрій Клюєв.

? ГРУ розвивало свою паралельну мережу агентів: серед тих самих груп населення, що й п'ята служба ФСБ, але у більш «бутикових» вимірах – їх було від 100 до 300, говорить Христо Грозєв. Штатний склад ГРУшників, які працювали ексклюзивно за українським напрямком, – близько 30-40 осіб. Саме ГРУ, за даними Служби безпеки України, ще у 2016 році завербувало народного депутата Андрія Деркача, який надалі керував російською агентурною мережею. З депутатом працювало найвище керівництво ГРУ – начальник управління Ігор Костюков та його перший заступник Володимир Алексєєв.

Деркач, як стверджує СБУ, отримував від росіян фінансування для створення приватних охоронних підприємств, які планувалося використати під час захоплення України. Ці приватні охоронні підприємства повинні були забезпечувати проходження техніки та вхід у міста.

У Києві росіяни збиралися використати дві бригади спецпідрозділу та сили спецоперацій, щоб захопити урядовий квартал.

[caption id="attachment_132884" align="aligncenter" width="640"] Інфографіка - Дарина Дмитренко/LIGA.net[/caption]

? Окремо від усіх цих законсервованих агентів впливу, ФСБ та ГРУ займалися в Україні рекрутуванням колаборантів для допомоги під час реального ведення бойових дій – шпигунів та навідників, каже Грозєв: «На жаль, для цієї мети вони змогли використати й церковні мережі, переважно московського патріархату». Це може тривати й зараз, вважає Ягун: «Вони тут залишилися, нікуди не поділися. Ці церковні канали нам відхаркуватимуться ще не одне десятиліття... І до останнього часу вони підконтрольні спецслужбам рф».

? Путін ухвалив остаточне рішення про вторгнення в Україну 23 лютого о 15:00, стверджує начальник ГУ МО Кирило Буданов. Рішення ґрунтувалося на доповідях та аналітичних записках спецслужб. Планувався бліцкриг, однак, як відомо, нічого з цього не вийшло.

? На руку Україні зіграла корупція в Росії, упевнений співрозмовник у правоохоронних органах. Захоплення та дестабілізація України були мало не держпрограмою у РФ, під яку виділялися величезні гроші: «Але на кожному з траншів хтось крав. Зокрема й українські агенти. Той же Деркач придбав дві класні квартири в новобудовах у Москві. Вони дуже добре почувалися».

? У захоплені міста після військових одразу ж заходять Росгвардія «для порядку» та ФСБшники для формування окупаційних адміністрацій. «У них із самого початку був список тих, на яких вони можуть розраховувати, – каже джерело у правоохоронних органах. – Плюс вони підтягують тих, хто готовий співпрацювати з місцевого населення. Бачимо, що вони мають значний кадровий дефіцит: призначають уже двірників, касирів та фриків».