Ось що ми знаємо про смертоносний вибух у таборі для полонених на сході України

Перегляди: 1453

Переклад статті The New York Times

У результаті вибуху в таборі на сході України загинули щонайменше 50 українських військовополонених. Напад викликав обурення українців, які називають його військовим злочином. Росія заявила, не надавши доказів, що вибух спричинив український ракетний удар.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Ось що ми знаємо про вибух, його причини та наслідки.

Що ми знаємо про табір, де стався вибух?

Вибух прогримів у казармі виправної колонії №120, таборі для військовополонених в окупованому Росією місті Оленівка на сході України в Донецькій області, у четвер ввечері близько 23:00. Серед затриманих були сотні українських бійців, які здалися в травні російським військам після захисту металургійного заводу в портовому місті Маріуполь.

Росія назвала багатьох із них військовими злочинцями, не надавши доказів, тоді як багато українців вважають їх героями. Вважається, що в таборі перебуває щонайменше 2000 ув'язнених, і є численні повідомлення від ув'язнених, їхніх родичів і правозахисних груп про катування та знущання. Генеральний штаб України звинуватив Росію у спричиненні вибуху, щоб приховати докази тортур і страт у таборі.

Командувач Служби військової розвідки України генерал Кирило Буданов повідомив, що лише за два дні до вибуху в промисловій зоні табору було завершено будівництво казарми, що постраждала. За його словами, ув’язнених переселили в неї.

Що, за словами українців і росіян, сталося тієї ночі?

Міністерство оборони Росії заявило, що Україна застосувала передову ракетну систему американського виробництва, відому як HIMARS, для удару по в'язниці, щоб запобігти дезертирству, а також щоб ув'язнені не надали інформацію під час допитів. Високопоставлений американський військовий чиновник заявив, що Сполучені Штати не бачать жодних доказів, які б підтверджували твердження Москви про використання боєприпасів HIMARS проти казарм.

Росія опублікувала фотографії та відео наслідків нападу, на яких видно перекручені металеві двоярусні ліжка та обвуглені тіла. Радник президента України Михайло Подоляк повідомив, що постраждала лише одна будівля, а аналіз фото говорить про «термобаричний вибух зсередини».

Він звинуватив Росію в переміщенні уламків від попередніх ракетних ударів по інших цілях до табору для полонених, щоб це виглядало як атака ззовні, заявивши, що підозріло також те, що жоден російський солдат чи працівник табору не постраждав.

Тетяна Катриченко, активістка, організація якої контактувала з ув'язненими в таборі, розповіла, що один в'язень зателефонував своїй дружині в четвер ввечері під час вибуху і сказав їй, що чув вибух, а не обстріл. За її словами, ув'язнений розповів, що двох його друзів перевели в іншу будівлю в день вибуху, один загинув, інший отримав поранення.

У своїй заяві генерал Буданов зазначив, що напад, схоже, був здійснений російськими найманцями, які діяли без узгодження з кадровим командуванням. За його словами, російське міністерство оборони, схоже, цього не очікувало та змушене виправдовувати атаку постфактум.

Який правовий захист мають ув'язнені?

Міжнародний комітет Червоного Хреста заявив, що з українськими бійцями, які здалися в полон на маріупольському металургійному комбінаті «Азовсталь», потрібно поводитися відповідно до Женевських конвенцій.

У неділю Міністерство оборони Росії заявило, що дозволить Червоному Хресту й ООН відвідати місце вибуху, але Червоний Хрест заявив у понеділок, що досі не отримав доступ.

Багато родичів полонених гніваються на Червоний Хрест і ООН, стверджуючи, що вони гарантували безпеку як умову капітуляції бійців.