Ракетні обстріли Запорізької АЕС можуть призвести до ядерної катастрофи

Перегляди: 2157

Переклад статті з The Washington Post

Українська атомна енергетична компанія попередила в неділю, що ракетні удари по майданчику найбільшої в Європі атомної електростанції загрожують «ядерною катастрофою». В ракетних атаках на об’єкт Росія й Україна звинувачують одна одну.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Протягом кількох днів експерти попереджали, що інтенсивні бої навколо Запорізької АЕС на південному сході України становлять серйозну загрозу. Удари в суботу біля сховища відпрацьованого ядерного палива викликали ще більшу тривогу.

«Це особливо небезпечно, оскільки ці приміщення побудовані з іншого типу залізобетону, ніж захисна оболонка реактора, — сказав Деріл Кімбол, виконавчий директор Асоціації контролю над озброєннями. - Ці місця не захищені від зовнішніх ракетних чи артилерійських ударів».

Президент України Володимир Зеленський закликав міжнародну спільноту до «сильнішої реакції» на удари та сказав, що розмовляв з Шарлем Мішелем, президентом Європейської Ради, щоб домогтися подальших санкцій проти атомної промисловості Москви. Зеленський звинуватив Кремль у «ядерному терорі».

Місцева (рашистська - CBN) влада Енергодару, де розташований завод, звинуватила Україну в ураженні об’єкта з 220-міліметрової реактивної системи залпового вогню «Ураган». «Постраждали адміністративні будівлі та прилегла територія сховища», - йдеться в повідомленні, переданому «Інтерфаксу».

Голова Міжнародного агентства з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі заявив, що ситуація становить серйозну загрозу здоров'ю населення і навколишньому середовищу в Україні та далеко за її межами.

У неділю він вимагав, щоб йому дозволили відвідати місце з командою ядерних експертів. «Ми можемо сформувати місію безпеки, безпеки та гарантій і надати необхідну необхідну допомогу та неупереджену оцінку», — заявив він. Але ймовірність візиту виявилася малою, оскільки там загострюються бої.

Внаслідок обстрілу пошкоджені датчики радіаційного контролю на об’єкті, а один працівник отримав поранення, повідомила державна компанія «Енергоатом». «Цього разу ядерної катастрофи вдалося уникнути дивом, але дива не можуть тривати вічно», — йдеться в недільній заяві компанії.

На майданчику ЗАЕС зберігаються щонайменше 174 контейнери з відпрацьованим ядерним паливом. За даними НАЕК «Енергоатом», російські війська «цілилися спеціально» по контейнерах.

Запорізька АЕС з березня перебуває під контролем Росії, але працюють там українці.

За даними компанії, пошкодження технології на об’єкті призвело до того, що «своєчасне виявлення та реагування у разі погіршення радіаційної обстановки або витоку радіації з контейнерів з відпрацьованим ядерним паливом поки неможливі».

Спочатку Росія захопила об’єкт після того, як один із її снарядів спричинив пожежу в комплексі станції. За словами експертів, бойові дії, що тривають, не мають прецедентів у військовій історії. «Це перший випадок в історії ядерної ери, коли великий ядерний енергетичний об’єкт протягом тривалого часу знаходиться в зоні активних бойових дій», — сказав Кімбол.

Він попередив, що знеструмлення станції також становить значну загрозу. «Кожна з цих електростанцій має певну кількість днів, протягом яких вони виробляють резервну дизельну електроенергію», — пояснив виконавчий директор Асоціації контролю над озброєннями.

Зеленський у п’ятницю назвав атаку на Запоріжжя ще однією причиною, через яку Москву слід визнати «державою-спонсором тероризму», до чого він неодноразово закликав після вторгнення Росії в Україну наприкінці лютого.

Міністерство оборони Росії, у свою чергу, заявило, що станція не зазнала більшої шкоди лише через те, що її захищають росіяни.