⚛️ Чи станеться ядерна катастрофа через обстріли Запорізької АЕС?

Перегляди: 1277

Переклад замітки з The New York Times

Неодноразові обстріли комплексу Запорізької атомної електростанції протягом останніх семи днів посилили занепокоєння щодо можливої ядерної аварії.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

Українці звинувачують росіян у тому, що вони скеровують туди удари, щоб припинити енергопостачання інших міст і дискредитувати українську армію в очах світу. Росіяни кажуть, що обстріл веде Україна.

Але, якщо радіоактивний матеріал розплавиться і пошириться, постраждають обидві сторони.

Хоча АЕС збудована так, щоб протистояти різним ризикам — від падіння літака на об’єкт до природних катаклізмів — жодна діюча атомна електростанція ніколи не перебувала в районі активних бойових дій, і ця не була спроектована із захистом від крилатих ракет.

https://cbn.com.ua/2022/08/08/raketni-obstrily-zaporizkoyi-aes-mozhut-pryzvesty-do-yadernoyi-katastrofy/

Є кілька основних проблем.

За словами офіційних осіб, бетонна оболонка шести реакторів об’єкта забезпечує надійний захист, як це сталося під час удару по реактору №1 у березні. Більше занепокоєння викликає ймовірність того, що силовий трансформатор потрапить під обстріл. Це підвищує ризик пожежі.

Українські посадовці звинуватили Росію в приховуванні десятків військових машин із невідомою кількістю боєприпасів на території щонайменше двох реакторів. Якби на силових трансформаторах спалахнула пожежа і електрична мережа була вимкнена, це могло б призвести до поломки системи охолодження станції та призвести до катастрофічного розплавлення, сказав Едвін Ліман, експерт з ядерної енергетики Союзу зацікавлених вчених (приватна організація в Кембриджі, Массачусетс).

Він зазначив, що втрата теплоносія під час аварії на Фукусімі в Японії 2011 року призвела до того, що активна зона трьох реакторів розплавилася.

Якщо охолодження перервати, сказав доктор Лайман, ядерне паливо може стати настільки гарячим, що розплавиться за лічені години. Згодом воно може протекти через сталевий корпус реактора і навіть зовнішню конструкцію захисної оболонки, вивільняючи радіоактивний матеріал.

За словами українських чиновників, снаряд влучив у силовий трансформатор на реакторі №6 одночасно з ударом по реактору №1, але не вибухнув.

Доктор Лайман зазначив, що загроза менша у разі військового удару по сухому сховищу відпрацьованого ядерного палива біля запорізьких реакторів. Використане паливо може залишатися небезпечним роками, проте воно швидко втрачає радіоактивність. З іншого боку, якщо в нього влучить снаряд або ракета, радіоактивні частинки поширяться у повітрі.