З новою зброєю Україна непомітно змінює свою стратегію

Перегляди: 4014

Переклад статті з The New York Times

Наносячи глибокі удари в тилу ворога, українці виснажують бойовий потенціал Росії, уповільнюють її просування на сході та створюють нові вразливі місця на півдні.

Ви є у Telegram? Підпишіться на наш телеграм-канал, там ми часто повідомляємо те, про що на сайті не пишемо: https://t.me/cbnua

З весни до літа українські військові зазнавали ударів від російської артилерії на сході України, постійно втрачаючи позиції та щодня втрачаючи до 200 солдатів у нерівній сутичці. Але останніми тижнями Україна змінила свою стратегію за допомогою нової зброї та зуміла, принаймні на цей момент, уповільнити просування Росії.

Маючи все більший арсенал далекобійної західної зброї та за допомогою партизанів Україна може завдавати ударів по російських військах глибоко в тилу ворога, руйнуючи важливі лінії постачання та дедалі частіше вражаючи цілі, які є ключовими для бойового потенціалу Москви.

Нова зброя також змусила Росію переналаштуватися на полі бою, створивши певний простір для прийняття українцями більш стратегічних рішень.

Одним із ударів по росіянах минулого тижня стала серія вибухів на авіабазі на окупованому Кримському півострові, внаслідок яких було знищено щонайменше вісім бойових літаків. За словами українського посадовця, удар наніс спецназ за підтримки місцевих партизанів.

Цей підхід особливо добре видно на прикладі Херсонської області на півдні. Місто Херсон, постачання якого залежить лише від чотирьох мостів через річку Дніпро, вважається більш уразливим, ніж інші окуповані населені пункти.

У суботу українці стверджували, що вдарили по останньому з цих чотирьох ключових мостів, залишивши тисячі російських військових під загрозою ізоляції та відрізаності від запасів, за словами представників західної розвідки.

«У нас немає ресурсів, щоб засмічувати територію тілами та снарядами, як це робить Росія, — заявив минулого тижня міністр оборони України Олексій Резніков в інтерв’ю ЗМІ. - Тому треба міняти тактику, боротися по-іншому».

Стратегія, схоже, дає певні результати. Незважаючи на те, що українська армія не досягла значних територіальних здобутків, їй вдалося уповільнити просування Росії територією країни, принаймні на цей момент, і зменшити втрати, яких Україна зазнала в останні місяці.

Але росіяни продовжують тиснути на сході та півдні на українські позиції. Поступове просування показало, що, незважаючи на невдачі від атак України, російські військові сили все ще мають достатньо сил для продовження наступальних операцій.

Зусилля України на півдні - не стільки зміна підходу, скільки розширення за допомогою нової зброї більшого радіусу дії стратегії, прийнятої на початку війни, спрямованої на зрівняння умов гри з Росією. З огляду на те, що російська армія значно перевершує сили України за кількістю військ, зброї та боєприпасів, українська має бути інноваційною та спритною.

«Зрозуміло, що українці не можуть зрівнятися з росіянами підрозділ за підрозділом і солдат за солдатом. І Україні, як і росіянам, не вистачає солдатів, – сказав Семюель Бендетт, аналітик російської зброї в Центрі військово-морського аналізу. - Тож Україна має бути дуже розсудливою у тому, як вона виснажує російські сили».

Україна успішно відбила спроби Росії захопити Київ, використовуючи менші, адаптовані бойові підрозділи, які використовували свою перевагу на полі бою для блискавичних атак на російські війська, зосереджені у великих колонах.

На сході, з його широкими, хвилястими рівнинами, Росія спочатку змогла скористатися своєю перевагою в чисельності та вогневій потужності, виснажуючи українські війська невпинними артилерійськими обстрілами, перш ніж почати захоплення території.

Але тепер, отримавши нові артилерійські знаряддя більшої дальності, як-от високомобільну артилерійську ракетну систему американського виробництва (Himars), Україна змогла уповільнити просування Росії.

Саме на Херсонщині Україна сподівається почати переламувати хід війни. Використовуючи Himars та іншу далекобійну зброю, українські сили повільно зменшили спроможність Росії постачати війська, які утримували територію на захід від річки Дніпро, включаючи місто Херсон, контрольоване російськими військами з перших тижнів війни.

Радник начальника Херсонської обласної військової адміністрації Сергій Хлань заявив у Facebook, що знищення останнього мосту через Дніпро в суботу було частиною стратегії України.

"Звичайно, вони будуть намагатися ремонтувати, шукати альтернативні переправи, - сказав він. - Але це час, гроші, а потім, як тільки вони підготуються і наберуть обладнання та сили, — ми знову знищимо».

Ідея, за словами українських командирів, полягає в тому, щоб зробити умови настільки неспроможними, щоб Росія самостійно відійшла через Дніпро перед неминучою українською контратакою.

«Наші солдати винахідливі та прогресивні, а росіяни працюють за правилами, розгортаючи бойові порядки, як це було в Радянському Союзі, — сказав минулого тижня в інтерв’ю начальник Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім. - Наші хлопці прочитали цю книгу, чудово її розуміють і використовують у своїх цілях».

На сході України основні зусилля Росії зараз зосереджені на спробах завоювати позиції в Донецькій області, останніми днями точаться інтенсивні бої в районі міста Пєскі. Міністерство оборони Росії заявило в суботу, що місто взяте, і ця заява не може бути незалежно перевірена.

Український шлях, який з кожним днем стає все очевиднішим, полягає у нанесенні ударів, які підривають здатність Москви підтримувати сили, розгорнуті на фронті.

«Ми шукаємо слабкі місця росіян, визначаємо критичні точки ворога і поступово знекровлюємо їх», – сказав Андрій Риженко, колишній український військовий, а нині - радник Центру оборонних стратегій Українського аналітичного центру.

Хоча цьому підходу сприяла західна зброя великої дальності, його ще й заохочували західні офіційні особи. Пан Резніков, міністр оборони України, сказав цього тижня, що американський і британський міністри оборони дали йому пораду: «Росіяни використовують тактику м’ясорубки — якщо ви плануєте воювати з ними так само, ми не зможемо вам допомогти».

Вирішальним для зусиль Росії утримати землю на півдні України є контроль Москви над Кримом, який Росія незаконно анексувала в 2014 році. Перед своїм повномасштабним вторгненням в Україну на початку цього року Москва направила десятки тисяч солдатів на півострів, і вони захопили великі масиви південних областей Херсонщини та Запоріжжя протягом доби.

Відтоді залізниця з Криму відіграла вирішальну роль у тому, що Москва могла переміщувати важке озброєння та техніку на південь України. Минулого тижня Управління оборонної розвідки Великобританії заявило, що українці вразили ключову залізничну лінію з півострова, що робить «дуже малоймовірним, що залізничне сполучення, що сполучає Херсон із Кримом, залишається в робочому стані».

За словами агентства, росіяни, швидше за все, кинулися його ремонтувати, але атака лише підкреслила критичну вразливість.

Південний театр тепер фактично розрізаний Дніпром на дві частини, і британська розвідка заявила, що навіть якщо Росії вдасться зробити суттєвий ремонт мостів, по яких вдарили українські сили, ці споруди залишаться потенційно слабким місцем.